< Terug naar overzicht

Brutoloon meer gestegen dan levensduurte

De voorbije tien jaar stegen de brutolonen meer dan de levensduurte. De automatische loonindexering zorgt hiervoor, maar ook een aantal maatschappelijke ontwikkelingen zoals de scholingsgraad en de vergrijzing.

Uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat het gemiddelde brutomaandloon evolueerde tussen 1999 en 2010 van 2238 euro naar 3103 euro. Het brutoloon voor arbeiders evolueerde van 1926 euro tot 2605 euro in 2010. Voor bedienden gaat het om een gemiddelde stijging van 2527 euro in 1999 naar 3508 euro in 2010.

De loonevolutie wordt in sterke mate bepaald door de evolutie van de levensduurte, omdat veel sectoren een systeem van automatische loonindexering hanteren. Zodra de spilindex wordt overschreden, gaan de lonen omhoog.

Daarnaast spelen ook maatschappelijke ontwikkelingen een rol. De scholingsgraad van de beroepsbevolking neemt bijvoorbeeld systematisch toe, wat een positieve impact heeft op het gemiddelde loon. Ook de vergrijzing van de arbeidsmarkt heeft een impact op totale loonmassa.

Bovendien stegen de lonen in ons land iets sneller dan de gemiddelde levensduurte: tussen 2000 en 2012 stegen de brutolonen met 6,9 procent meer dan de levensduurte.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen