< Terug naar overzicht

Brutolonen sinds begin 2005 met 18 procent gestegen

Sinds januari 2005 zijn de Belgische brutolonen met gemiddeld 18 procent gestegen. Dat leert het salarisonderzoek van een HR-dienstverlener. Opvallend is dat de loonstijging van 2008 alleen al goed is voor 41 procent van de totale toename van de voorbije vier jaar.

Elk jaar doet SD Worx onderzoek naar de lonen van Belgische werknemers in België. Daarvoor worden de salarisgegevens van ongeveer tweehonderd functies geanalyseerd. De steekproef voor 2008 bestond uit 104.313 werknemers van 15.464 bedrijven.

Enkele vaststellingen:
 • Wie zijn totale bruto maandloon eind 2008 vergeleek met het bedrag dat voor januari 2005 op zijn loonfiche verscheen, kon een stijging van gemiddeld 18 procent vaststellen. Het gaat om het totale salaris, bestaande uit een deel vast en een deel variabel loon. De salarissen van specialisten met een niet-commerciële buitenfunctie stegen het sterkst (+ 21 procent). De kleinste stijging was er voor de lonen van bedienden met een niet-commerciële buitenfunctie.


 • In 2008 stegen de vaste salarissen met 6,4 procent. Dat cijfer bevat zowel de loonindexeringen als de baremaverhogingen. Door de hoge inflatie in 2008 waren er in diverse sectoren al meerdere indexverhogingen, die deze sterke stijging mede verklaren. Telt men voor elke functiegroep het variabele deel daarbij op, dan stegen de lonen het voorbije jaar gemiddeld zelfs met 7,5 procent. Het variabele deel is sterk afhankelijk van de functie en bestaat uit bonussen, commissies, premies en dies meer.


 • De gemiddelde loonstijging van 2008 is goed voor 41 procent van de totale loonstijging van de voorbije vier jaar.


 • Loonhiërarchie?


  Opvallend: de loonstijgingen volgen de hiërarchische lijn niet. De lonen van het middenkader en het lager kader zijn sterker gestegen dan de salarissen van de directie.
  Directie en hogere kaderleden vallen net buiten de top drie van de meest gestegen lonen. Mogelijke reden daarvoor is dat aandelen en opties niet werden meegerekend. Bovendien bevat de steekproef een groot aantal directieleden van kmo’s die geen topsalaris ontvangen.

  Consultants


  De sterkste stijging was er de voorbije vier jaar voor specialisten in een niet-commerciële buitenfunctie, zeg maar consultants, die tot het lager kader behoren. Hun salaris ligt 21 procent hoger dan in januari 2005.
  Tweede in lijn zijn middenkaderleden met een buitenfunctie zoals area sales managers, senior accountmanagers, senior consultants en werfleiders. Hun loon steeg de voorbije jaren met gemiddeld 21 procent, maar net iets minder sterk dan de vorige groep.
  De top drie wordt afgesloten door specialisten met een commerciële buitenfunctie. Accountmanagers, medisch afgevaardigden en sales engineers zagen hun salaris met gemiddeld 19 procent stijgen.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen