< Terug naar overzicht

Brusselse werkgevers bundelen krachten

De werkgeversorganisaties BECI, VOKA, UWE en VBO hebben samen een vzw opgericht die een strategisch actieplan zal uitvoeren om de Brusselse metropool op tien jaar sociaaleconomisch aan de top van Europa te brengen.

De organisaties lanceerden hun strategisch actieplan ‘Business Route 2018 for Metropolitan Brussels’ eind vorig jaar. De betrokken zone omvat het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, het arrondissement Halle-Vilvoorde en de provincie Waals-Brabant. De nu opgerichte vzw zal de voorgestelde acties concretiseren en uitvoeren. Bestuursleden zijn onder andere Emmanuel Van Innis (voorzitter BECI), Karel Lowette (voorzitter Voka-Comité Brussel), Rudi Thomaes (gedelegeerd bestuurder VBO) en Vincent Reuter (gedelegeerd bestuurder UWE).
De uitvoering van de diverse projecten zal binnen de vzw gecoördineerd worden door Ian Morsomme, die werd aangetrokken als projectmanager van de organisatie. Voor de uitvoering van concrete projecten zal hij kunnen rekenen op de expertise van de partners-werkgeversorganisaties en op de ervaring van geïnteresseerde bedrijven. Voor bepaalde projecten zullen publiek-private partnerships (PPS) worden aangegaan.
De vier werkgeversorganisaties hopen de steun en medewerking te krijgen van de betrokken overheden bij de verdere uitrol van het actieprogramma.

Brusselse metropool verliest terrein


De werkgeversorganisaties stellen dat de Brusselse metropool één van de meest productieve in Europa is, maar ook dat deze zone terrein verliest ten opzichte van andere Europese stadsregio’s. Vooral de creatie van banen valt pover uit, voornamelijk dan de creatie van laaggeschoolde jobs, zo klinkt het.
Daarnaast benadrukken de werkgeversorganisaties dat de economische groei van de Brusselse metropool vooral werd aangedreven door de aanwezigheid van Europese en internationale instellingen, maar dat deze situatie niet verworven is. Met de verruiming van de EU krijgt de Brusselse metropool af te rekenen met toenemende concurrentie van andere grootstedelijke regio’s in Europa.

Drie speerpunten


Het actieprogramma van ‘Business Route 2018 for Metropolitan Brussels’ is opgebouwd rond drie speerpunten:

 • 1. De rol van Brussel als EU-hoofdstad beter valoriseren, ten bate van de hele metropool (European Gateway). In deze speerpunt wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de ontwikkeling van een expertisecentrum voor EU- en NAVO-aangelegenheden.


 • 2. De ontwikkeling van niches in wereldwijde groeimarkten: ICT, life sciences, financiële diensten, logistiek.
  Hier zet de vzw onder meer de volgende projecten op de agenda: een samenwerkingsplatform voor life sciences, de ontwikkeling van ICT-toepassingen in de gezondheidszorgen, een promotiecampagne naar buitenlandse patiënten, een expertise- en vormingscentrum voor financiële diensten, de ontwikkeling van een centrum voor luchthavengebonden logistiek rond Brussels Airport en een stedelijk logistiek platform rond de Haven van Brussel.


 • 3. De metropool attractiever maken (“from boring to daring”)
  Met het oog op deze doelstelling wordt gedacht aan een Europees cultureel centrum met een architecturale uitstraling, organisatie van internationale evenementen, de ontwikkeling van vernieuwende commerciële centra en vrijetijdsmogelijkheden, of de creatie van een PPS voor citymarketing.
 • Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen