< Terug naar overzicht

Brusselse vakbonden samen tegen discriminatie

In Brussel krijgen heel wat werkzoekenden en werknemers te maken met discriminatie. Om hier iets aan te doen, ondertekenden de drie grote vakbonden een gemeenschappelijk engagement tegen discriminatie.

Elf jaar geleden is voor het eerst onderzoek gedaan naar discriminatie op de Brusselse arbeidsmarkt. Onlangs is dat onderzoek overgedaan. Met een verbijsterend resultaat: de discriminatie neemt nog toe.

De strijd tegen discriminatie is een belangrijke uitdaging voor de vakbonden. Met de ondertekening van een gemeenschappelijk engagement hebben ABVV, ACV en ACLVB zich voorgenomen om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden en de diversiteit te bevorderen. De drie vakbonden verbinden zich ertoe permanent na te denken en actie te voeren voor de gelijke behandeling en gelijke arbeidsrechten van iedereen, zodat diversiteit een volwaardige plaats krijgt in de onderneming.

“Wij moeten oplettend zijn op alle terreinen”, zegt ondertekenaar Phillippe Van Muylder van het ABVV. “Voor vrouwen is er nog steeds geen gelijk loon naar gelijk werk en bestaat het glazen plafond nog steeds. Voor vrouwen van buitenlandse origine is het probleem dubbel. Ook voor mensen met een handicap is het een dubbele pijn: niet alleen hun fysieke of geestelijke beperking, maar ook hun beperkte vertegenwoordiging op de arbeidsmarkt. Jongeren worden ook getroffen. Eén op de drie jongeren in Brussel is werkloos. Met de drie vakbonden samen moeten we zorgen dat niemand van de arbeidsmarkt wordt uitgesloten.”

“Daarom geven we vorming, maken we reclame en wijden we een dag aan diversiteit”, zegt Myriam Gérard van het ACV. “Integratie is een werk van lange adem, we moeten een mentaliteitswijziging bewerkstelligen. Dit gezamenlijke engagement is een teken van syndicale dynamiek.”

Brussels minister voor Tewerkstelling Benoît Cerexhe (CdH) juicht het initiatief toe: “Discriminatie is één van de grootste problemen die in Brussel beteugeld moet worden. Heel wat jongeren en werkzoekenden worden gediscrimineerd in hun zoektocht naar werk.” Hij maakt wel duidelijk dat hij niet de weg op wil van quota, waarbij bedrijven verplicht worden een bepaald percentage allochtonen in dienst te nemen. “Dan ga je een bepaalde werknemersgroep stigmatiseren. Ik wil blijven bedrijven sensibiliseren voor diversiteit op hun werkvloer. Brussel is een multiculturele stad. De arbeidsmarkt moet daar een afspiegeling van zijn.”


Bron: De Standaard, Indymedia

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen