< Terug naar overzicht

Bonussen van topbankiers leggen bom onder sociaal overleg

De vakbonden grijpen de uitkering van bonussen in de financiële sector aan om grotere loonsverhogingen te eisen dan in het loonakkoord is afgesproken.

“De buitensporige bedragen die worden uitgekeerd aan topmanagers zijn niet van dien aard om de mensen te overtuigen om de lonen te matigen en tevreden te zijn met een loonmarge van 0,3 procent”, zegt ABVV-topman Rudy De Leeuw. Hij vreest dat het debat over de extravagante bonussen het loonoverleg hypothekeert.

De loonmarge van 0,3 procent boven op de verwachte indexering van 3,9 procent is moeilijk verdedigbaar als er in de bedrijfstop met geld wordt gesmeten, vindt de socialistische vakbond. Het ABVV heeft het loonakkoord waarin de koopkrachtverhoging van amper 0,3 procent werd vastgelegd, afgeschoten.

De werkgevers houden hun hart vast. Unizo wees er meteen al op dat in de meeste bedrijven helemaal geen bonus wordt toegekend aan het management. De ondernemersorganisatie is bang dat de bonussen van een klein groepje bankiers straks zullen leiden tot allerlei looneisen in niet-financiële sectoren.

Niet alle vakbondsgeledingen zijn trouwens even kritisch over de bonus van KBC-topman Jan Vanhevel. De LBC-delegatie bij de bank hekelde de “hypocriete houding van de politici, die in de media moord en brand schreeuwen, maar in de raden van bestuur een andere taal spreken. De politieke vertegenwoordigers in de raden van bestuur van de banken hebben de vergoedingen immers laten passeren”, aldus vakbondsman Dirk De Backere. De Vlaamse regering heeft twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur van KBC. De federale overheid heeft vertegenwoordigers in de raden van bestuur van de drie grote banken.

In diverse sectoren in de privésector worden dezer dagen onderhandelingen opgestart over loon- en arbeidsvoorwaarden.

Bron: De Standaard/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen