< Terug naar overzicht

Boer, let op uw kippen. Uw werknemers zien het weer een beetje zitten.

Voor het eerst sinds juli 2000 stijgt het werknemersvertrouwen. Althans volgens de Randstad-barometer.


Op de vraag “In welke mate vindt u de arbeidsmarkt op dit moment gunstig om van werk te veranderen of werk te vinden?” antwoordt 36% van de respondenten positief. Bij de vorige meting drie maanden geleden was dat slechts 29%. In juli 2000, bij de eerste meting, schatte niet minder dan 62% van de respondenten hun kans om werk te vinden of van werk te veranderen positief in. Sindsdien kende de barometer enkel dalingen. Hoewel in oktober 2003 een ommekeer in deze neerwaartse trend verwacht werd, zorgde de aankondiging van de herstructureringen bij Ford toen voor de zoveelste daling van het werknemersvertrouwen.


Vandaag bereikt de barometer met 36% optimisten opnieuw het niveau van januari 2003 en is er sprake van een stijging van 7% tegenover de maand oktober 2003. Het aantal neutralen (9%) bereikt zijn laagste niveau sinds juli 2000. Ze vertegenwoordigden drie maanden geleden nog 13% van het aantal respondenten.
Niettemin blijft er een harde kern van 55% pessimisten (58% drie maanden geleden) bestaan, die hun kansen op het vinden of veranderen van werk laag inschatten.
De stijging van het werknemersvertrouwen is sterker in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. De Vlamingen zijn optimistischer (39%) en, slechts 7% is neutraal. Bij de Franstaligen is 33% optimistisch ingesteld en 12% neutraal. Het aantal pessimisten is gelijk (54% en 55%). Deze driemaandelijkse barometer houdt rekening met de mening van 1000
ondervraagden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen