< Terug naar overzicht

Blijvende vragen bij persoonlijkheidstests

Persoonlijkheidstesten zijn bij veel bedrijven een standaard onderdeel van het wervings- en promotiebeleid. Volgens Amerikaanse psychologen zijn dergelijke testen echter helemaal geen goede voorspellers van het functioneren van iemand in een bepaalde baan, want de testen zijn makkelijk te manipuleren.

Het lijkt logisch dat iemands persoonlijkheid een goede indicatie geeft of iemand wel of niet geschikt is voor een functie. Toch stelt Frederick Morgeson, hoogleraar management aan de Michigan State University, dat de relatie tussen die twee vaak hoogst discutabel is. Samen met zijn collega’s John Hollenbeck en Neal Schmitt van de Michigan State University, Michael Campion van de Purdue University, Robert Dipboye van de University of Central Florida en Kevin Murphy van de Pennsylvania State University, stelt hij in een artikel in Personnel Psychology dat de testen die wereldwijd door duizenden werkgevers gebruikt worden, nog meer ernstige beperkingen hebben.

Een belangrijk punt van kritiek, vooral als het gaat om testen waarbij iemand zichzelf moet beschrijven, is het gevaar voor leugens. Een sollicitant wil zich immers van zijn best mogelijke kant laten zien. Ondanks veelvuldig onderzoek naar manieren om die valse antwoorden uit te sluiten of te beperken, is er geen goede oplossing voor dit probleem. En dat is niet het enige. Volgens Kevin Murphy is de voorspellende waarde van persoonlijkheidstesten op het functioneren teleurstellend laag. Neal Schmitt gaat nog verder door zich af te vragen waarom de persoonlijkheid nog steeds getest wordt, als dat toch vrijwel zinloos is.

Betekent dit dan dat u het gebruik van persoonlijkheidstesten maar beter kunnen staken? Neen, stelt Dipboye, er moet juist onderzoek komen om de testen te verbeteren. Ook vindt hij dat mensen hun antwoorden zouden moeten toelichten. Verder zouden de testen meer toegespitst kunnen worden op de specifieke functie en moeten onduidelijke en genante vragen vermeden worden.

Volgens Frederick Morgeson zijn vooral assessments, cognitieve vaardighedentesten en gestructureerde interviews goede methoden om vast te stellen of iemand geschikt is voor een functie.

(Bron: Managersonline.nl)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen