< Terug naar overzicht

Benelux-charter voor veiligheid en gezondheid op het werk

De ministers van Werk van België, Nederland en Luxemburg hebben een charter ondertekend voor veiligheid en gezondheid op het werk. Ze tonen hierin hun engagement om het aantal arbeidsongevallen te verminderen.

Een betere toepassing van risico-evaluatie in de ondernemingen is een belangrijk middel om het aantal arbeidsongevallen te verminderen. Om een balans op te maken van deze praktijken en ervaringen uit te wisselen werd vorige week in Brussel een Benelux-conferentie gehouden. Verscheidene sociale partners kwamen samen rond het thema risico-evaluatie. Er werd van gedachten gewisseld over de middelen waarover ondernemingen beschikken: het regelgevend kader, nationale strategieën, praktische instrumenten enz. Na afloop van de discussies ondertekenden de ministers van Werk - Joëlle Milquet (België), Piet Hein Donner (Nederland) en François Biltgen (Luxemburg) - een gemeenschappelijke verklaring.

Door de ondertekening van het charter tonen de ministers hun bereidheid om het totale aantal ongevallen te verminderen, zoals vastgelegd in Europese strategienota inzake veiligheid en gezondheid op het werk 2007-2012. Dit gemeenschappelijk engagement getuigt eveneens van de bereidheid om de samenwerking te bevorderen en de ervaring tussen de drie landen uit te wisselen.

Minister Milquet deed op de conferentie de nationale strategie op vlak van welzijn op het werk uit de doeken. Die steunt op drie peilers. Het eerste doel is het aantal arbeidsongevallen met 25% verlagen door een preventiecampagne op te zetten voor de risicogroepen. Een belangrijk deel van de campagne gaat onder andere over werken op hoogte. De nationale strategie concentreert zich ook op sensibilisatie van de werknemers en het ter beschikking stellen van informatie. Ten slotte wil de minister de externe diensten voor welzijn op het werk versterken en verbeteren. Zij  zal een nationale enquête organiseren die het mogelijk moet maken de maatregelen continu te verbeteren.


Bron: Prevent

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen