< Terug naar overzicht

Belgische werknemers ervaren meer stress dan vorig jaar

Zes op de tien Belgen ervaart stress op het werk. De gestegen werkdruk en werkintensiteit zijn de oorzaken. Toch leidt dit niet tot productiviteitsverlies. De voorbode van een burn-out?

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstengroep Securex. 61 procent van de Belgische werknemers ervaart geregeld tot zeer vaak stress op het werk tegenover 54 procent een jaar geleden.

Ook de emotionele uitingen van werkstress zijn toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Belgische werknemers zijn vaker kortaf tegen hun omgeving, worden sneller kwaad en voelen zich neerslachtiger.

De stijging van de werkdruk is de grootste oorzaak van de toegenomen stress. Bijna de helft van de werknemers werkt geregeld tot zeer vaak tegen de klok om deadlines te halen en heeft onvoldoende tijd om zijn werk af te maken. 57 procent heeft te veel werk en 37 procent doet meer overuren dan hij zou willen.

Maar ook de crisis van de voorbije jaren heeft de werkdruk en dus ook de stress doen toenemen. Crisismaatregelen waarbij ontslagen of zieke werknemers niet werden vervangen, hebben de werkdruk doen stijgen. Maar ook de angst om ontslagen te worden tijdens de crisis kan een verklaring zijn voor de extra prestatiedruk.

Burn-out loert


In vergelijking met vorig jaar zijn werknemers dan ook minder tevreden over het het management en de informatie en de ondersteuning die ze krijgen over veranderingen in de organisatie. De focus lag de voorbije jaren op ‘survival’ om de organisatie draaiende te houden. Nu de economie zich herstelt, verwachten medewerkers weer meer aandacht van het management.

Niettemin voelen Belgische werknemers zich, in vergelijking met vorig jaar, even productief, gemotiveerd en betrokken. En hierin schuilt het gevaar op een burn-out.

22 procent van de Belgische werknemers heeft regelmatig psychische klachten zoals onzekerheid, depressie of angst, en 19 procent ervaart hinder op het werk door psychische klachten.

Ook lichamelijke klachten, zoals pijn of rugklachten, kunnen wijzen op een burn-out. Een kwart van de werknemers ervaart lichamelijke pijn bij de uitvoering van zijn job.

Gezonder


Meer dan de helft van de werknemers (53 procent) voelt zich onvoldoende gesteund door zijn werkgever bij het vinden van een goede werk-leven-balans.

Ondanks de toegenomen stress, leven werknemers gezonder dan vorig jaar. Bijna driekwart zegt dagelijks te ontbijten in vergelijking met 63 procent in 2010. Ook het aantal rokers is gehalveerd. In 2010 verklaarde 32 procent dagelijks twee of meer sigaretten te roken, nu is dat slechts 15 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen