< Terug naar overzicht

Belgische werkgevers verwachten meer aanwervingen

Volgens de nieuwe ‘Manpower Peiling naar de Tewerkstellingsvooruitzichten’ verwachten Belgische werkgevers een stabilisering van hun personeelsbestand en méér aanwervingen in het derde kwartaal van 2004. Dat optimisme wordt internationaal bevestigd.

Belgische werkgevers bevestigen hun rekruteringstoename voor het derde kwartaal van 2004, met cijfers die heel wat hoger liggen dan die voor dezelfde periode vorig jaar. 80% van de 781 ondervraagde werkgevers meent dat het tewerkstellingsniveau in zijn onderneming stabiel zal blijven in de loop van het volgende kwartaal en 14% van hen verwacht een personeelsuitbreiding, terwijl slechts 3% een inkrimping van het personeelsbestand vreest. De Netto Tewerkstellingsprognose (het verschil tussen het aantal werkgevers dat een uitbreiding van het personeelsbestand verwacht en het aantal werkgevers dat een inkrimping verwacht) bedraagt bijgevolg +11%.


Philippe Lacroix, general manager Manpower Belgium, legt uit: “De bemoedigende signalen van het voorbije kwartaal worden bevestigd in de vijfde editie van de Manpower Peiling naar de Tewerkstellingsvooruitzichten: de werkgevers, wier vertrouwen geleidelijk toeneemt, plannen meer aanwervingen, en dat op verscheidene niveaus in vrijwel alle sectoren. De Netto Tewerkstellingsprognose zet de klim, die we reeds twee kwartalen vaststellen, gestaag verder en bereikt haar hoogste niveau sinds de lancering van de peiling in België. Een voorrecht dat België deelt met Hongkong, Nederland, Singapore en Spanje, die dit kwartaal ook een hoogtepunt bereiken.”


Toch een kanttekening bij het ‘Belgische’ optimisme: terwijl werkgevers in Brussel en Vlaanderen het vrij rooskleurig zien (respectievelijk +13% en +12%), noteren we in Wallonië een veel meer gematigde prognose (+4%).


De tewerkstellingsvooruitzichten zijn het gunstigst in de dienstensector, met een Netto Tewerkstellingsprognose van +11%, goed voor een lichte stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. De werkgevers uit de sector van de openbare diensten, onderwijs, gezondheid en collectieve diensten blijven even optimistisch als in het eerste kwartaal van 2004 (+16%). De werkgevers uit de sector financiële activiteiten en diensten aan ondernemingen zijn hoopvol met betrekking tot het aantal nieuwe aanwervingen (+11%). Een ander positief signaal komt uit de sector van de groot- en kleinhandel, die na negatieve vooruitzichten voor de twee eerste kwartalen van 2004, nu een stabilisering van de tewerkstelling verwacht (+1%).


In de industrie is de Netto Tewerkstellingsprognose iets minder uitgesproken (+9%) dan in de dienstensector. De analyse van de resultaten voor productie (+8%) en de bouwnijverheid (+8%) geeft aan dat de werkgevers in deze sectoren eerder voorzichtig blijven, met verwachtingen die lichtjes stijgen en dalen in de loop van de kwartalen.


Ook internationaal zit het goed. De Netto Tewerkstellingsprognose voor dit derde kwartaal bereikt in de VS haar hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2001. In Azië, Hongkong en Singapore noteren we sterk toenemende tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal ten opzichte van september 2003. Ook in Japan liggen de tewerkstellingsverwachtingen heel wat hoger.


In Europa verschillen de rekruteringsplannen weinig van het vorige kwartaal. In Ierland, Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk tekenen we de meest optimistische vooruitzichten op. Hoewel de resultaten van de Manpower Peiling in Duitsland nog ietwat negatief zijn, merken we toch een stabilisering ten opzichte van het vorige kwartaal.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen