< Terug naar overzicht

Belgische leidinggevenden verdienen minder dan buitenlandse collega’s

Directeurs, kaderleden en ingenieurs worden in België minder goed betaald dan in grote referentielanden. Duitse, Amerikaanse en Engelse managers worden veel beter vergoed. Belgische arbeiders en technici worden wel goed betaald.

Volgens een studie van Mercer verdienen directeurs, kaderleden en ingenieurs in België minder dan in grote referentielanden als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Mercer vergelijkt de totale jaarlijkse nettoverloning (na aftrek van belastingen en sociale bijdragen), inclusief premies en variabele vergoedingen.

Directeurs en kaderleden


Op die manier komt een Belgische directeur aan gemiddeld 55.150 euro per jaar.
Zijn Franse collega verdient met een gemiddelde van 60.600 euro zowat negen procent meer.
Nog beter vergoed zijn Duitse, Amerikaanse en Engelse managers.
Minder interessant is het om een hogere positie te bekleden in Oost-Europa. Ondanks de groei van de economie in landen als Polen of Hongarije krijgen managers er minder loon dan in het Westen. Ook in groeilanden als China en India verdienen chefs minder.
Dat geldt eveneens voor ingenieurs en kaderleden. Hun jaarloon ligt in ons land op ongeveer 43.500 euro, tegenover 50.000 euro in de VS en zelfs 56.000 euro in Duitsland en Groot-Brittannië.

Arbeiders en technici


Opvallend: het beeld verandert wanneer de lagere loonschalen vergeleken worden. Arbeiders en technici worden in vergelijking met andere landen heel goed betaald. Een arbeider kan in België rekenen op een nettojaarloon van 22.600 euro, veel meer dan zijn collega’ in Duitsland of de VS die het met om en bij de 20.000 euro moeten stellen.
Een arbeider in Frankrijk is minder goed af: zijn jaarloon ligt gemiddeld rond 15.000 euro. Bij technici is het verschil kleiner, maar ook hier wordt de Belg het best betaald.

Loonkloof beperkt


De loonkloof in ons land is niet bijzonder groot. De verschillen in salaris tussen management en personeel zijn beperkt in vergelijking met de situatie in andere landen. Terwijl een Belgische directeur ongeveer twee keer zoveel verdient als zijn arbeiders, kunnen Chinese managers profiteren van een loon dat dertien keer hoger ligt.

Bron: Netto

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen