< Terug naar overzicht

Belgische bedrijven zijn mannenclubs

De directiekamers van de Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn mannenbastions. Mannen bezetten er gemiddeld negen op de tien plaatsen. Op de werkvloer is die verhouding zes op de tien. De kans dat een man naar de top doorstoot, is een pak groter dan de kans dat een vrouw dat doet.

Dat leert een rondvraag van De Tijd bij een honderdtal bedrijven. Ruim de helft van de ondernemingen telt geen enkele vrouw in het directiecomité, terwijl er wel veel vrouwen op de loonlijst staan.

Slechts bij zes bedrijven (Melexis, Deceuninck, Global Graphics, Transics, Telenet en Befimmo) wegen vrouwen zwaarder aan de top dan aan de basis. Bij de overige ondernemingen kunnen vrouwen wel doorgroeien naar het management, maar proportioneel gezien slagen hun mannelijke collega's daar vaker in.

In de raden van bestuur die de strategie uitstippelen, is de situatie iets minder erg. Bij iets meer dan de helft van de bedrijven heeft minstens één vrouw een stem in de raad van bestuur. De chipproducent Melexis is een witte raaf met evenveel mannelijke als vrouwelijke bestuurders.

Van de Belgische beursgenoteerde bedrijven heeft 62 procent geen vrouw in het directiecomité. Bij de helft van de Bel-20-bedrijven ontbreekt een vrouwelijke stem in het dagelijks bestuur. Twee van de Bel-20-bedrijven tellen geen vrouw in de hogere echelons.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen