< Terug naar overzicht

Belgische bedrijven gaan minder internationaal

Het aantal buitenlandse participaties van Belgische bedrijven is voor het eerst in vier jaar gedaald. De daling bedraagt amper 0,68% maar breekt wel een trend. Het informatiebureau Graydon telt op basis van de jongste jaarrekeningen 12.067 buitenlandse ondernemingen met een Belgische vinger in de pap. Het gaat in zeven op tien gevallen (69%) om meerderheidsparticipaties.

De laatste daling dateert al van 2001. Toen waren er 10.050 ondernemingen waarin Belgische bedrijven mee de dienst uitmaakten en dat aantal steeg sindsdien systematisch, tot 12.150 vorig jaar. Dat betekende een stijging met 21% in drie jaar. De daling nu, een kleine afname met 83 participaties of 0,68% ten opzichte van 2004, is daarom verrassend.

De daling kan conjuncturele oorzaken hebben, maar zeker is dat niet. Wanneer enkele buitenlandse participaties in één centrale holding worden ondergebracht, zorgt dat ook voor een afname van het cijfer. In 69% van de gevallen gaat het om meerderheidsparticipaties. In die 8355 dochterbedrijven heeft de Belgische moeder het dus voor het zeggen. Graydon heeft hierover geen vroegere cijfers.

Het Belgisch bedrijfsleven participeert het meest in Frankrijk en het aantal deelnames neemt er toe. In de top vijf staan de andere buurlanden en Groot-Brittannië. De Verenigde Staten komen op plaats zes. Sommige landen zijn het afgelopen jaar een stuk populairder geworden als investeringsdoelwit voor Belgische bedrijven. Rusland, Hongkong, Oostenrijk, China en Slowakije stijgen op de ranglijst. Noorwegen, Marokko, Duitsland en Zweden zakken enkele plaatsen. Ook in Congo neemt de invloed van het Belgische bedrijfsleven af. Op het Afrikaanse continent is Zuid-Afrika nu het land met de sterkste Belgische aanwezigheid.

Het aandeel van de meerderheidsparticipaties verschilt sterk van land tot land. Koploper is Singapore, waar het in meer dan 86% van de gevallen om meerderheidsparticipaties gaat. Brazilië, Oostenrijk en Zwitserland scoren op dat vlak ook hoog. In Frankrijk ligt het percentage meerderheidsparticipaties onder het gebruikelijk gemiddelde, op 63,8%. De Belgische bedrijven nemen er vaker genoegen met een kleine participatie.

De NMBS blijft het bedrijf met de meeste buitenlandse participaties maar het aantal daalt sterk. In 2003 participeerden Belgische ondernemingen in 209 buitenlandse bedrijven, nu nog in 148. Andere bedrijven met een sterke buitenlandse aanwezigheid zijn Agfa-Gevaert, Solvay, Tractebel en Dexia.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen