< Terug naar overzicht

Belgische bedrijfspensioenen goed bestand tegen recessie

Vergeleken met andere Europese landen wordt het Nederlandse pensioenstelsel zwaar getroffen door de economische crisis. Het Belgische pensioenmodel op basis van verzekerde pensioenen behoort tot de minst getroffen groep.

Het jaarlijkse onderzoek van adviesverlener Aon onder topmanagers uit elf Europese landen laat grote verschillen zien in de pensioenmodellen in Europa en de invloed van de financiële onrust hierop. De ondervraagde bedrijven vertegenwoordigen een totaal particulier pensioenvermogen van 4 biljoen euro.

Belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

 • Bedrijven in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk ondervinden de grootste problemen. Zij hebben het meest te lijden van een concurrentienadeel als gevolg van hun financieringsverplichtingen voor gegarandeerde pensioenregelingen (Defined Benefit).


 • De volledig verzekerde pensioenmodellen in Scandinavië (met name Denemarken en Zweden), gebaseerd op vaste bijdragen (Defined Contribution), komen er relatief goed vanaf.


 • Bedrijven in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje worden het minst getroffen. Zij kennen de meest genereuze overheidspensioenen, waardoor de bijdrage van de werkgever (zeer) beperkt is.


 • De berekeningsmethoden van de verplichtingen verschillen van land tot land, waardoor de impact op landen met eenzelfde pensioensysteem toch verschillend kan zijn.


 • Overheidspensioen en verzekerde plannen brengen concurrentievoordeel


  De bedrijfspensioenen drukken zwaar op de kostenbasis van een bedrijf, maar de mate waarin verschilt sterk per land en pensioenstelsel. In veel landen bouwen bedrijven immers op een andere manier pensioen op, bijvoorbeeld via het staatspensioen. Een genereus staatspensioen - zoals in Spanje en Oostenrijk - betekent een geringe bijdrage van werkgevers aan de pensioenopbouw.
  Ook bedrijven uit Scandinavische landen, en dan met name Zweden en Denemarken, zijn met hun regelingen op basis van een vaste bijdrage van de werkgever in het voordeel. Hier hoeven werkgevers vooralsnog geen extra bijdrage aan de pensioenregeling te geven.

  Gewaarborgde intrestvoet  Werkgevers in België die hun bedrijfspensioenreserves ondergebracht hebben bij verzekeraars, wat geldt voor 80 procent, worden beschermd tegen de zware schokken op de financiële markt. Deze reserves genieten immers van een gewaarborgde intrestvoet van maximum 3,75 procent, in de praktijk meestal 3,25 procent. De overige 20 procent van de pensioenreserves worden door de ondernemingen beheerd, meestal via een zogenaamd Organisme voor de Financiering voor Pensioenen. Hier draagt de werkgever zelf het financiële risico van de beleggingen.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen