< Terug naar overzicht

Belgische arbeidskosten stijgen sneller dan in buurlanden

Arbeid wordt sneller duurder in België dan gemiddeld in de Europese Unie. De arbeidskosten gingen in België met 2,7 procent omhoog, in de eurozone met gemiddeld 1,6 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, waarbij het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken wordt met een jaar eerder. In onze buurlanden zijn de arbeidskosten minder sterk gestegen dan bij ons. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de totale arbeidskosten (lonen, maar ook sociale bijdragen en belastingen) in de EU gemiddeld met 1,8 procent gestegen tegenover een jaar eerder, en in de eurozone met 1,6 procent. In België gingen de arbeidskosten evenwel met 2,7 procent de hoogte in.

De verloning van werknemers, inclusief bonussen en extraatjes, werd in België 2,7 procent duurder. Andere kosten zoals sociale bijdragen en belastingen stegen op een jaar met 2,8 procent. De gemiddelde stijgingspercentages voor de EU lagen op 1,9 procent (verloning) en 1,4 procent (niet-loonkosten).

Bij onze noorderburen stegen de totale arbeidskosten met amper 0,5 procent. De loonkosten bleven er status-quo, terwijl de niet-loonkosten met 2,6 procent stegen. In Duitsland werd arbeid 2,5 procent duurder en in Frankrijk 2 procent. Voor Luxemburg heeft Eurostat nog geen cijfers over het tweede kwartaal.

Eerder dit jaar bleek al uit een studie van Eurostat dat de kosten voor arbeid vorig jaar nergens in de EU hoger lagen dan in België. Werkgevers betaalden in ons land 39,30 euro per uur arbeid, terwijl het EU-gemiddelde op 23,10 euro lag.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen