< Terug naar overzicht

Belgisch vertrouwen daalt

Belgie behoort met Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australi? tot de enige landen ter wereld waar het vertrouwen van de werknemer in de arbeidsmarkt het jongste halfjaar is gedaald. Dat leidt Right Management Consultants (Manpower) af uit zijn Career Confidence Index.

Het adviesbureau stelt sinds maart 2003 bij meer dan 9000 voltijdse werknemers uit 18 landen om de zes maanden twee vragen: (1) “Hoe groot schat u de mogelijkheid in dat u persoonlijk wordt ontslagen in de komende 12 maanden?”, en (2) “Hoe gemakkelijk of moeilijk is het volgens u voor iemand die vandaag ontslagen wordt, om een gelijkaardige job te vinden met behoud van hetzelfde loon?”. Volgens de jongste enquête vreest 19,2% van de Belgen zijn baan binnen het jaar te kunnen verliezen. Dat is een daling van 7,5% ten opzichte van de vorige enquête, in mei 2005. Dat is dus goed nieuws. Tegelijk denken de Belgen spijtig genoeg dat wie nu toch zijn baan verliest ook moeilijker weer aan de slag raakt. Liefst 77,4% van de respondenten is die mening toegedaan, tegenover 69,9% vorig jaar of een stijging van eveneens 7,5%. Right Management Consultants mixt de antwoorden op de 2 vragen tot één cijfer, de zogenaamde Career Confidence Index. De tweede vraag weegt iets meer door dan de eerste, wat maakt dat de index voor ons land er op achteruit gaat, namelijk van 48,9 tot 48,2%. Alleen Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië delen dat trieste lot. Dat België bij het ontstaan van de index een hoge 57,4% scoorde en nu een dieptepunt bereikt, maakt voor ons land de pil nog bitterder. De grote landen Frankrijk (49,3%) en Duitsland (43,4%) doen het ook niet al te best. Bij onze oosterburen vreest 95,5% dat wie vandaag zijn baan verliest moeilijk nog een baan vindt met vergelijkbare inhoud en vergelijkbaar loon.

Wereldwijd stijgt de vertrouwensindex wel van 52,7% tot 54,6%. In Europa voert Noorwegen zoals gewoonlijk de lijst aan, met 63,6%. Amper 3,1% van de Noren vreest het komende jaar zijn baan kwijt te spelen. Zij verliezen op wereldvlak wel hun koppositie aan Japan, dat een vertrouwensindex van 68,6% laat optekenen. Buur Zuid-Korea is voor de Scandinaven ook te sterk geworden (67,0%). Verder zijn Denemarken en Italië opvallende stijgers.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen