< Terug naar overzicht

België wint Europese competitiviteit

België is na Zweden het best op weg om de Lissabon-doelstellingen voor 2010 te halen. Ons land maakte vorig jaar een grote sprong op het vlak van competitiviteit, maar we kunnen nog niet op onze lauweren rusten.

Om van de EU tegen 2010 de meest competitieve economie van de wereld te maken, stelden de lidstaten ambitieuze doelen voorop inzake onderzoek en ontwikkeling, economische groei en werk (de Lissabon-doelstellingen). Een studie uitgevoerd door verzekeringsgroep Allianz schetst een positief beeld: het Europa van de vijftien ‘oude’ lidstaten haalde eind 2006 al 90% van de doelstellingen voor 2010. Eind 2005 was dat nog maar 73%.
De studie toetste de voornaamste negen economische spelers in Europa (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zweden, Nederland en België) aan zes economische factoren: groei van het bruto nationaal product, productiviteit, werk, kwalificatie van werknemers, gezondheid van de overheidsfinanciën. Op basis daarvan stelde men een top tien (de negen landen plus het gemiddelde) samen.
Inzake opleiding staat Zweden –  net als in 2005 –  ruim aan kop met een score van 1,37 (1 staat voor het behalen van de doelstellingen in 2010). België is de opvallende tweede. Ons land gaat daarmee liefst zeven plaatsen vooruit. De studie schrijft die goede score vooral toe aan het feit dat onze werknemers zo hooggekwalificeerd zijn. Bijna 40% van de Belgische werknemers bezit een diploma hoger onderwijs, een van de hoogste percentages in Europa. Ook voor investeringen scoort België goed. Na Spanje en Italië is het de sterkste investeerder. België dankt de vooruitgang voornamelijk aan een hogere arbeidsproductiviteit. Volgens de studie maakte het daar de grootste sprong (van plaats acht naar twee). Ook de Belgische overheidsfinanciën krijgen een hogere score (van negen naar vijf). De hoge overheidsschuld zou worden gecompenseerd door een ‘hoog primair surplus’.
Niet iedereen is echter zo optimistisch over het behalen van de Lissabon-doelstellingen. In vorige edities van De Week (nummer 170 en 171) kwam u reeds te weten dat het interuniversitair samenwerkingsverband Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE) ongerust is. Volgens het Steunpunt vormen de algemene werkzaamheidsgraad en het aan de slag blijven van ouderen samen met levenslang leren de grootste bekommernissen. Daarnaast toonde onderzoek van PricewaterhouseCoopers aan dat het ook met de mobiliteit van werknemers, een andere doelstelling, pover gesteld is.
Recent liet het VBO weten dat België wat beter presteert ten opzichte van de Lissabon-doelstellingen, maar dat de pijnpunten nog niet opgelost zijn. Het VBO is vooral ongerust over de concurrentiekracht: ons land doet het op dit punt minder goed dan vorig jaar. Ook op het vlak van innovatie is er nog veel werk aan de winkel. Net als het WSE merkt het VBO ook op dat er nog steeds te weinig Belgen aan de slag zijn.
Meer info over de concurrentiepositie van België (en de arbeidsrelaties) verneemt u op de door HR Square en de facto image building georganiseerde rondetafelconferentie ‘Op zoek naar concurrentiekracht met mensen en middelen’, gekoppeld aan het World Economic Forum, in Genève op 8 en 9 maart 2007. En in het verslag achteraf in HR Square.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen