< Terug naar overzicht

België telt 300.000 langdurig zieken

België telt momenteel zo’n 300.000 langdurig zieken. In de meeste gevallen kampen de zieken met psychische aandoeningen. In tien jaar is het aantal langdurig zieken gestegen met 30 procent.

Stress, moeilijke werkomstandigheden, flexibiliteits- en productiviteitsdruk zijn volgens ULB-professor Freddy Falez de verklaring voor deze verhoging. Meer dan een derde (33,6 procent) van de langdurig zieken kampen met psychische aandoeningen.

Het aantal langdurig zieken met psychische klachten is de voorbije twee jaar gestegen met tien procent.

De werkonbekwaamheid zou de werknemer dubbel treffen, aangezien hij zich ‘gevangen’ voelt in zijn status en vaak onder de armoedegrens belandt.

Andere vaak voorkomende aandoeningen die het werken verhinderen, zijn spier- en beenderziektes, hartklachten en kanker.

Ook uit het jaarverslag 2010 van het RIZIV blijkt eveneens dat het aantal mensen dat de arbeidsmarkt tijdelijk of permanent verlaat wegens arbeidsongeschiktheid voortdurend stijgt.

In 2010 waren er in België 411.00 primaire arbeidsongeschikten (minder dan een jaar arbeidsongeschikt). Bijna 6 procent van de actieve bevolking geniet een invaliditeitsuitkering.

Voor de stijging bestaan er verschillende verklaringen: de vergrijzing van de bevolking en de stijgende pensioenleeftijd bij vrouwen, het ontstaan van nieuwe pathologieën en sociaaleconomische factoren.

Bron: Le Soir/RIZIV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen