< Terug naar overzicht

België stuurt veel werknemers uit, maar ontvangt er ook veel

Zowat 50.000 Belgische werknemers gaan jaarlijks voor kortere of langere periodes in andere Europese lidstaten werken voor hun werkgever. Ongeveer dubbel zoveel werknemers van bedrijven uit andere lidstaten komen in België werken.

Dat blijkt uit cijfers van de Commissie over terbeschikkingstelling. Europa heeft al lang afspraken over werknemers die in opdracht van hun bedrijf voor enkele dagen of weken een opdracht uitvoeren in een andere lidstaat. Zo moet een buitenlandse werknemer in België betaald worden volgens Belgische normen en in eigen land sociaal verzekerd zijn.

Sinds de toetreding van relatief arme landen uit Oost-Europa vrezen de oude lidstaten goedkope concurrentie. Vakbonden in de oude lidstaten hebben herhaaldelijk geprotesteerd tegen de komst van arbeiders uit de nieuwe lidstaten.

In België ligt het dossier gevoelig in de bouwsector en in de Antwerpse haven. De cijfers van de Commissie tonen dat België een belangrijke rol speelt, zowel in het ontvangen van gedetacheerde werknemers als in het uitzenden ervan.

Belgen gaan vooral naar de buurlanden om daar opdrachten te vervullen. De buitenlanders die hier komen werken komen voor het grootste deel uit de buurlanden. Zo'n 30.000 zijn uit Oost-Europa afkomstig. De cijfers van de Commissie geven geen informatie over de duur van de opdracht.

Eurocommissaris voor Sociale Zaken Laszlo Andor zegt dat hij niet wil weten van strengere regels voor terbeschikkingstelling, wel integendeel. Europa rekent sterk op de uitbouw van de eenheidsmarkt om economische groei te genereren, want de overheden hebben geen geld meer om in de economie te pompen.

De Eurocommissaris zoekt wel een sociale correctie door de vakbonden een afgebakende rol te geven in het toezicht op detachering. De Commissie doet in de herfst een voorstel over de 'verduidelijking' van de regels. De kans dat daarover snel beslist wordt, is groot.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen