< Terug naar overzicht

België scoort barslecht in werking arbeidsmarkt

België doet het qua concurrentiekracht iets beter dan in 2006. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Competitiveness Report. Maar de kwaliteit van de overheid, de belastingdruk en de werking van de arbeidsmarkt blijven pijnpunten.

Het Global Competitiveness Report, een ranglijst van het World Economic Forum, combineert cijfergegevens (zoals inflatie of breedbandverbindingen) met enquêtes bij bedrijfsleiders. In België staat de Vlerick Leuven Gent Management School in voor de lokale enquête. Zakenkrant De Tijd keek de resultaten al in en bericht dat België op de twintigste plaats eindigt, net dezelfde score als in 2006. Rekening houdend met een wijziging in de methodologie, doen we het zelfs iets beter. We zouden volgens de berekeningswijze van dit jaar immers vorig jaar op een 24ste plaats gestaan hebben. De koplopers zijn de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland, Denemarken en Zweden.

In vijf domeinen haalt België een betere plek dan zijn overkoepelende twintigste plaats: hoger onderwijs en vorming (11de), business sophistication (12), gezondheid en basisonderwijs (13), infrastructuur (15) en innovatie (16). Enkele individuele items waarop we goed scoren, liggen in dezelfde lijn: verschillende indicatoren over onderwijs en vorming (top 5), de kwaliteit van spoor- en haveninfrastructuur (6) en de intensiteit van lokale concurrentie (7).

België eindigt onder andere lager dan de twintigste plaats voor de kwaliteit van overheidsinstellingen (23), macro-economische stabiliteit (65) en een efficiënte werking van de arbeidsmarkt (91). Onder meer de relatief beperkte speling om lonen te laten fluctueren, beperkt door cao’s en anciënniteitssystemen, de hoogte van de kosten verbonden aan tewerkstelling, en wervings- en ontslagregels zijn items waarop België erg laag eindigt (rond de 125ste plaats op 131 onderzochte landen).

Voor de impact van belastingen op de werking van de goederenmarkt hangt België helemaal onderaan, op de 130ste stek. Bij de slechte items horen ook de belastingdruk, de overheidsschuld en de last van overheidsreguleringen.

De Tijd legde het onderzoek voor aan de professoren Lutgart Van den Berghe (Vlerick) en Wim Moesen (KU Leuven). Zij menen dat de ranglijst “nuttig is voor bedrijven, maar zeker geen evangelie is.” Ze wijzen er tevens op dat veel internationale bedrijven hun investeringsbeslissingen onder meer baseren op dergelijke competitiviteitsonderzoeken.

(Bron: De Tijd)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen