< Terug naar overzicht

België levert werkvergunningen snelst en makkelijkst af

Een vergelijkende studie van het proces om werkvergunningen te bekomen voor hooggeschoolde niet EU-werknemers in verschillende EU-landen toont aan dat ons land zich soepel opstelt en snel te werk gaat. We zetten de verschillen voor u op een rijtje.

De ‘Comparative Study Immigration’, een studie van advocatenkantoor Laga, biedt een objectief overzicht van de verschillende immigratievoorwaarden waaraan voldaan moet worden voor hooggeschoolde werknemers uit niet-EU-landen werkzaam in België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland en Spanje.

Snel en makkelijk


De vergelijking tussen de immigratieprocessen in de verschillende landen, wijst uit dat het Belgische migratieproces (werkvergunningen) veruit het snelst en het makkelijkst is. Wanneer men bekijkt hoeveel tijd het inneemt om een aanvraag tot werkvergunning te verwerken in België (ongeveer twee weken), en wat de verschillende voorwaarden zijn om een werkvergunning te verkrijgen voor een hoogopgeleide werknemer (die jaarlijks minstens 35.638 euro bruto verdient), concludeert Laga dat het in vergelijking met vroeger, en in vergelijking met de buurlanden, het makkelijker is geworden voor mensen uit niet-EU-landen om in België tewerkgesteld te worden. België lijkt dus goed gewapend in de ‘battle for brainpower’.

Diploma


Het overzicht leert dat alle onderzochte landen een specifieke werkvergunning uitreiken voor hooggeschoolden. Ons land stelt als voorwaarde dat de werknemer minimaal een bachelor-diploma moet bezitten, daar waar Nederland bijkomend stelt dat de werknemer een sleutelpositie moet innemen. Om in Italië een werkvergunning te bekomen moet men een managementpositie invullen. In het Verenigd Koninkrijk houdt men naast het diploma zelfs rekening met eerdere werkervaring.

Minimuminkomen


Net als ons land stellen enkele andere landen ook eisen rond een minimuminkomen. Bij ons ligt de grens op minstens 35.638 euro bruto op jaarlijkse basis, in Nederland op 49.087 euro en in Duitsland op 86.400 euro. Frankrijk rekent per maand: minimaal 2000 en minimaal 5000 euro voor ‘executives’. Het Verenigd Koninkrijk voert een vergelijkende loontest uit en Italië hanteert geen minimumloongrens.

Verwerking aanvraag


België is veruit het snelst in het verwerken van de aanvragen: hooggeschoolde niet-Europeanen moeten gemiddeld maar twee tot drie weken wachten.
In Nederland is dat 2 tot 5 weken, in het Verenigd Koninkrijk 5 tot 14 weken, in Frankrijk 6 tot 8 weken (en 3 tot 5 voor ‘executives’), in Duitsland 6 tot 8 weken. Italië werkt het traagst: afhankelijk van de regio duurt de verwerking van een aanvraag 6 maanden tot een jaar.

Duur vergunning


Een Belgische vergunning is een jaar geldig en kan elk jaar verlengd worden. In Nederland is een vergunning 2 jaar en 11 maanden geldig. Een verlenging kan onder strikte voorwaarden.
In het Verenigd Koninkrijk hangt alles af van het type werkvergunning, maar ligt wel een maximumgrens op 5 jaar. Frankrijk reikt werkvergunningen uit voor 3 jaar wanneer de werknemer in dezelfde groep actief blijft. Is dat niet het geval, dan geldt de termijn van een jaar die elk jaar verlengd kan worden.
Duitsland leunt aan bij onze regeling: een werkvergunning is een jaar geldig en kan ‘in principe’ elk jaar verlengd worden. In Italië is het type werk doorslaggevend: seizoensarbeid kan voor 6 maanden, leren en trainen kan voor een jaar, en doorlopend tewerkgestelden krijgen 2 jaar tijd.

Zakenreis


Over het algemeen zijn de voorwaarden die andere landen stellen voor zakenreizen erg strikt. In België geldt dat vergaderingen met klanten of met collega’s toegelaten zijn tot 5 dagen per kalendermaand, per meeting.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen