< Terug naar overzicht

“België is op twee na productiefste land ter wereld”

Na Luxemburg en Noorwegen is België het productiefste land ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van The Conference Board, dat zopas door The Financial Times geciteerd werd.

De VS reageerde op de financieel-economische crisis door massaal jobs te schrappen en de productiviteit met 2,5 producent op te krikken. In Europa daalde de werkgelegenheid minder hard, maar de productiviteit daalde ook met één procent.
België moest zelfs een productiviteitsdaling van 1,6 procent incasseren. Dat neemt niet weg dat België schittert in de wereldwijde productiviteitsrangschikking. We moeten alleen kleine buur Luxemburg en Noorwegen laten voorgaan (gemeten naar bbp per gewerkt uur). Meteen na België komen Nederland (op plaats vier), de VS op vijf en Frankrijk op de zesde stek.
Er moeten echter ook aanzienlijke kanttekeningen gemaakt worden. België kan zich gewoonweg geen lage productiviteit permitteren. De hoge productiviteit mag dan ook beschouwd worden als een gevolg van de hoge loonkosten. Door de dure lonen staan de ondernemingen permanent onder druk om de productie te automatiseren of bepaalde delen ervan (of zelfs volledig) uit te besteden naar lagelonenlanden. Wie dan stand houdt, moet wel een hoge productiviteit hebben.
Er is zelfs méér... Omdat relatief weinig Belgen een job hebben (de befaamde lage activiteitsgraad) en ook nog weinig uren werken, staat België op de ranglijst van bbp per inwoner wel pas op de elfde plaats.

Bron: Express.be, The Financial Times, The Conference Board

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen