< Terug naar overzicht

België en Verenigd Koninkrijk doen vaakst aan uitbesteding naar buitenland

Eén op vier Europese ondernemingen (24%) doet momenteel aan outsourcing. Het Verenigd Koninkrijk (32%) en België (28%) scoren het hoogst. Vooral de productieafdeling komt volgens de Europese bedrijfsleiders in aanmerking voor uitbesteding in het buitenland.

De cijfers komen uit de veertiende editie van de Europe Business Monitor van koerierbedrijf UPS. Die Europe Business Monitor is een jaarlijkse enquête bij managers van Europese topbedrijven. Voor deze editie gaven 1449 managers uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in 2004 hun mening over tendensen in het Europese bedrijfsleven. Outsourcing blijkt in de lift te zitten: 24% van de bedrijven zegt activiteiten uit te voeren naar het buitenland en 8% overweegt dit te doen in de toekomst. Er is een groeimarge. Tweederde overweegt outsourcing helemaal niet.


Belgen en Britten zijn het meest vertrouwd met deze vorm van kostenbesparing. Het Verenigd Koninkrijk spant de kroon met 32% van de ondernemingen die outsourcing toepast en 9% die erover nadenkt daartoe over te gaan. België volgt kort daarop met respectievelijk 28 en 7%. Italiaanse managers kiezen het minst voor outsourcing (19%), maar ze staan er wel voor open: 15% overweegt de optie. Bijna driekwart van de Spaanse managers (73%) heeft geen outsourcingplannen.


Outsourcing is vooral gericht op China en de tien nieuwe EU-lidstaten. Van de bevraagde ondernemingen heeft 26% een deel van het werk naar China verplaatst en 21% naar de nieuwe EU-lidstaten. Het groeipotentieel van deze regio’s is respectievelijk 6 en 7%. India doet het ook niet slecht met 18% effectieve en 3% mogelijke uitbesteding. Azië is populairder dan Europa: 54% van de managers heeft activiteiten in Azië, 35% in Europa. De groeimarges zijn hier 11 en 13%.


De helft (49%) van de Belgische topondernemingen heeft afdelingen in China en 43% in de tien nieuwe EU-landen (gemiddeld. 28%). Het Verenigd Koninkrijk lijkt zijn koloniale banden met India nog niet geheel verloren te hebben: 39% van de grote Britse bedrijven is er actief. Amper 1% van de Britse managers heeft een ondernemingspoot in de Verenigde Staten. Spanje concentreert zich meer dan de andere landen op Midden- en Latijns-Amerika.


Productie is de activiteit die het meest in aanmerking komt voor outsourcing (25%), gevolgd door IT (20%), vervoer en logistiek (12%), professionele diensten (8%), klantenservice na verkoop (8%), televerkoop/marketing (6%) en opleiding en ontwikkeling (3%). Belgen kiezen meer dan gemiddeld voor productie, IT en marketing als outsourcingsactiviteiten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen