< Terug naar overzicht

Belgen zijn kleinverdieners in Europa en Benelux

De Belgische werknemers verdienen een gemiddeld beschikbaar maandloon van 1700 euro. Ze bengelen daardoor in koopkracht op de 13de plaats in een rankschikking van 18 Europese landen. Buurlanden Luxemburg, Nederland en Duitsland staan respectievelijk op plaatsen 1, 3 en 4.

De ranglijst is het werk van de FedEE, de Federatie van Europese Werkgevers. De federatie vergeleek brutoloon en beschikbaar loon, dat ook belastingen, sociale zekerheid en vakantietoeslagen in rekening brengt. De omvangrijke studie heeft enkel betrekking op de dienstensector en de industrie.

De verschillen in brutoloon zijn niet klein. De grootste verdieners zijn de Denen, bij wie het brutoloon tien maal hoger ligt dan bij de Slowaken, de armste werknemers uit de lijst. In reële koopkracht slinkt de verhouding tot vijf tegen één. De Belgen verdienen een brutoloon dat maar half zo hoog is (49%) als dat van de Denen en in koopkracht komen ze op 66% van het Deense loon. In die koopkracht zijn ook lokale prijzen verrekend. Geruststellend is dat de Europese verschillen in koopkracht een stuk kleiner zijn dan in brutoloon. In brutoloon zijn er zes landen waar de werknemers meer dan de helft verdienen van de Denen. In koopkracht komen alleen de Portugezen (46%), Hongaren (39%), Polen (32%) en Slowaken (20%) niet aan de helft van wat een Deen zich kan veroorloven.

De Belgen staan in koopkracht op een 13de plaats, kort na de Fransen die het met 69% van de Deense koopkracht moeten stellen. We hinken met onze zuiderburen ver achter op onze andere buurlanden Luxemburg, Nederland en Duitsland. Die verdienen respectievelijk 106%, 92% en 83% van de Deense koopkracht (100%) en voeren met de Denen zelf de top van het peloton aan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen