< Terug naar overzicht

Belgen werken het minst

Belgen blijken het meest werkschuwe volk van de OESO-gemeenschap. In Belgiƫ wordt het minst gewerkt van alle OESO-landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Mexicanen zijn het ijverigste volkje.

Gemiddeld klopt de Belg dagelijks slechts 7 werkuren. Ter vergelijking: de Mexicanen besteden dagelijks 10 uur aan werk. Het gaat zowel om betaald als onbetaald werk. Onbetaald werk omvat huishoudtaken, zoals koken en naar de winkel gaan. Dat blijkt uit het OESO-rapport 'Society at a Glance', dat hedendaagse tendensen en beleidsontwikkelingen in kaart brengt.

De Belg werkt gemiddeld 227 minuten tegen betaling en 200 minuten onbetaald. Mexicanen doen het meeste onbetaald werk en Koreanen het minste. Het OESO-gemiddelde ligt op 8 werkuren per dag. Amerikanen koken het minst (nog geen half uur) en Turken het meest. De Fransen gaan dan weer het meest naar de winkel (32 minuten per dag).

De Belgen hebben na hun arbeid 5,4 uur tijd voor ontspanning. Daarmee staan ze op een vijfde plaats. Het OESO-gemiddelde bedraagt 4,8 uur. De Mexicanen kunnen zich elke dag gedurende 3,7 uur ontspannen.

Belgische ouders spenderen gemiddeld 2,9 uur per dag aan hun kinderen, de op twee na slechtste prestatie in de OESO, waar het gemiddelde 4 uur bedraagt.

Het rapport maakt ook duidelijk dat onbetaald werk goed is voor een derde van het bruto binnenlands product (bbp) in de 25 OESO-landen. In Korea is onbetaald werk goed voor amper 19 procent van het bbp, in het noodlijdende Portugal is dat meer dan de helft.

Bron: De Tijd, De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen