< Terug naar overzicht

Belgen moeten 7 jaar langer werken om vergrijzing op te vangen

Ondanks een stijging van de bevolking in België van 8,8 miljoen mensen in 1988 naar 12,5 miljoen in 2050, blijft de vergrijzing een nijpend probleem. Om in de toekomst dezelfde levensstandaard te behouden, moeten we langer werken: zeven jaar om precies te zijn.

“Als België in de toekomst eenzelfde levensstandaard wil behouden en zijn sociale vangnetten wil garanderen, dan zal er langer gewerkt moeten worden”, stelt Jozef Pacolet van de onderzoeksgroep Verzorgingsstaat en Wonen aan de KU Leuven. “Zeven jaar om precies te zijn. In andere Europese landen zien we nu al dat er vanaf 2027 een pensioenleeftijd komt van 67. Dat moet hier ook gebeuren.”

“De veroudering van de bevolking blijft. Dat heeft ook te maken met migratie, waarbij het meestal gaat om volwassenen, die in verhouding hier minder lang kunnen werken dan iemand die hier geboren is en die dus minder lang bijdragen aan het sociale stelsel”, merkt Pacolet ook op.

“We moeten afstappen van het idee van een vaste loopbaan”, zegt Mark Elchardus, hoogleraar Sociologie aan de VUB. “Als mensen nu afstuderen, gaan ze ervan uit dat ze de komende veertig jaar dezelfde job zullen doen. Het moet perfect mogelijk zijn om een job te doen tot je veertigste en daarna iets anders te proberen. Bovendien zullen er altijd uitzonderingen zijn. Een wettelijke pensioenleeftijd staat niet gelijk met een feitelijke pensioenleeftijd. Bepaalde mensen zullen er altijd vroeger uitstappen.”

Ook Pacolet beklemtoont dat langer werken enkel mogelijk is op voorwaarde van enkele mentaliteitswijzigingen. “De autoriteiten kunnen bedrijven, bijvoorbeeld, verplichten bij te dragen tot de sociale zekerheid indien ze oudere werknemers de laan uitsturen. De verantwoordelijkheid ligt uiteraard niet alleen bij de werknemers, ook bij de werkgevers.”

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen