< Terug naar overzicht

Belg niet langer nummer één van de productiviteit

België heeft niet langer ’s werelds hoogste arbeidsproductiviteit. Noorwegen stak vorig jaar ons land voorbij en had in 2002 het hoogste bruto binnenlands product (BBP) per gewerkt uur. Een en ander blijkt uit de jaarlijkse studie van het Amerikaanse onderzoeksinstituut The Conference Board.

Ons land scoort in de rangschikking van het BBP per inwoner minder goed omdat weinig Belgen werken en de actieve Belgen weinig uren werken. De arbeidsproductiviteit is volgens het onderzoeksinstituut een eenvoudige maar krachtige indicator van de economische efficiëntie. De productie per uur, de werkgelegenheidsgraad en de arbeidsduur bepalen het inkomen per inwoner. Een hoge productiviteit is belangrijk om de hoge loonkosten in ons land te verantwoorden.

Een hoge productiviteit kan echter ook het gevolg zijn van perverse effecten. De hoge Belgische productiviteit weerspiegelt de lage werkgelegenheid. Als gevolg van de hoge loonkosten staan ondernemingen onder druk om minder productieve fabrieken te sluiten, hetgeen de productiviteit verhoogt, maar ook banen kost.
De rangschikking van het BBP of inkomen per inwoner verschilt grondig van de hitparade van de productiviteit per gewerkt uur. De VS blijven met voorsprong het land met het hoogste inkomen per inwoner.

Nergens is de kloof tussen het BBP per gewerkt uur en het BBP per inwoner groter dan in België. De belangrijkste reden is dat de arbeidsduur in België 20% lager ligt dan in de VS. Bovendien is de Amerikaanse werkgelegenheidsgraad 16% hoger. Belgische 55-plussers verlaten massaal de arbeidsmarkt door een of andere vorm van vervroegd pensioen.

Lees meer over

1 reactie

  • Op 13 mei 2016 om 12u21, zei Marc Bonami:

    Boenk erop Luk!

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen