< Terug naar overzicht

Belg kan niet lang van pensioen genieten

De Belgische man geniet gemiddeld 15,5 jaar van zijn wettelijk pensioen voor hij overlijdt, de Belgische vrouw 21,2 jaar. Dat is relatief kort: België bekleedt hiermee respectievelijk de 19de en de 18de plaats in de EU. De gemiddelde pensioenduur is het hoogst in Frankrijk met 20 jaar voor mannen en 25,2 jaar voor vrouwen. In Oost-Europa gaan de mensen sneller op pensioen, maar ze sterven ook vroeger.

De cijfers over de wettelijke pensioenleeftijd en de gemiddelde levensverwachting zijn afkomstig van de Verenigde Naties. Aon Consulting, een adviesbureau op het gebied van employee benefits, berekende daaruit de gemiddelde pensioenduur. Die ligt voor mannen het laagst in Polen (13,6 jaar) en voor vrouwen in Ierland (17,7 jaar).

De pensioengerechtigde leeftijd verschilt erg tussen Oost- en West-Europa. Voor vrouwen schommelt hij in Oost-Europa tussen 58 en 60, terwijl hij in de meeste West-Europese landen op 65 jaar ligt. In Slowakije gaan vrouwen op hun 55ste met pensioen. De levensverwachting is in de oostelijke EU-lidstaten aanzienlijk lager dan in het westen. De Letse mannen worden 77,5 jaar, de Zweedse mannen 81,9 jaar (België: 80,5 jaar). Vrouwen sterven het vroegst in Slowakije, op 81,5 jaar en het laatst in Frankrijk, op 85,9 jaar (België: 84,5 jaar).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen