< Terug naar overzicht

Belg is honkvast en trouw

Belgische managers zijn honkvast en trouw aan het bedrijf waar ze nu werken. Naar het buitenland trekken is slechts voor één op drie een optie. Meer dan 70 procent werkt meer dan tien jaar voor zijn huidige werkgever.

Robert Half Finance & Accounting, gespecialiseerd in rekrutering van financiële profielen, liet eind 2008 een onafhankelijk onderzoeksbureau een studie uitvoeren bij meer dan 3556 finance managers in veertien landen: Australië, België, Brazilië, Dubai, Frankrijk, Hongkong, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Nederland, Groot-Brittannië, Singapore en Japan.

Honkvast en trouw


Dat de Belgische manager honkvast is, blijkt uit het aantal jaren anciënniteit van de respondenten: 71 procent werkt meer dan 10 jaar voor hetzelfde bedrijf en één op twee vindt zich zeer loyaal ten opzichte van zijn werkgever.
Hoewel meer dan de helft van de Belgische respondenten (55 procent) geen plannen heeft om van job te veranderen, zegt één op drie wel open te staan voor verandering.
De belangrijkste reden om van werk te veranderen, is het uitbouwen van een nieuwe carrière (24 procent), gevolgd door loon (20 procent) en ten slotte het vinden van een betere balans tussen werk en privéleven (13 procent). Zoals te verwachten valt, veranderen mannen uit carrièreperspectief en vrouwen om een beter evenwicht tussen werk en privéleven...
Ook de leeftijd bepaalt de motivatie. Zo is voor werknemers jonger dan veertig het loon de motiverende factor, terwijl voor mensen ouder dan veertig de carrièremogelijkheden een belangrijke rol spelen.

Onder de kerktoren


Maar liefst 95 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft nog nooit in het buitenland gewerkt. Toch blijkt 26 procent zeer geïnteresseerd om naar het buitenland te trekken.
Opvallend is dat 51 procent van de vrouwen helemaal niet geïnteresseerd is (tegenover 26 procent van de mannen). De belangrijkste reden om niet in het buitenland te werken is voor 67 procent het achterlaten van familie en vrienden.

Cultuur, levensstijl en klimaat


De keuze om in het buitenland te gaan werken, wordt niet in de eerste plaats bepaald door het loon of de kans om meer te verdienen (32 procent). De ervaring van een nieuwe cultuur en levensstijl (61 procent) is doorslaggevend om de stap naar het buitenland te zetten. Maar ook de balans tussen werk en privéleven (29 procent) en het klimaat (24 procent) zijn belangrijke factoren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen