< Terug naar overzicht

Bedrijven werken nauwelijks samen

Onderzoek door De Vlerick Leuven Gent Management School toont aan dat Belgische bedrijven bitter weinig samenwerken.

“We zien dat de eerste stappen misschien zijn gezet op het vlak van informatie-uitwisseling met klanten en leveranciers. Maar van een structurele samenwerking over de bedrijfsmuren heen, is haast nergens sprake”, zegt professor Ann Verreecke.
Uit onderzoeken in verschillende sectoren komt nochtans naar voor dat samenwerken loont: bedrijven die samenwerken verbeteren ook hun resultaten. Zo onderzocht men het effect van verschillende vormen van samenwerking op kosten, flexibiliteit, kwaliteit, leveringsstiptheid, inkoop en time-to-market. Samenwerkende bedrijven scoren op deze criteria gemiddeld beter dan de andere.
“Samenwerking is cruciaal”, aldus Verreecke. “Als ik voor een bedrijf een opleiding verzorg, dan spelen we daar ook vaak het bekende ‘beer game’, waarbij de logistieke keten wordt nagebootst met de bijkomende bemoeilijkende factor dat de verschillende ketenonderdelen niet met elkaar mogen communiceren. Als achteraf alles in het honderd loopt, roept iedereen luid dat het niet realistisch is. Men beseft het belang van samenwerking wel op een theoretische manier en in de context van een opleiding, maar we hebben aangetoond dat het in de dagelijkse praktijk nog bijzonder weinig gebeurt.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen