< Terug naar overzicht

Bedrijven nog niet klaar voor strategische e-business

Het elektronisch verkeer zit in de lift. Het bedrijfsleven past het vooral toe in zijn klantenrelaties. Maar ook HR-gebonden gebruik (intranet en e-leren) rukken op. Dat blijkt uit het vijfde onderzoek van het VBO en onderzoeksbureau InSites naar het gebruik van en de houding over e-business bij de bedrijven in België.

Het onderzoek maakt een onderscheid tussen technologieën die gericht zijn op klanten (website, e-mail-marketing, extranet, het versturen van e-facturen), leveranciers (extranet, e-inkoop, het innen van e-facturen) en eigen medewerkers (intranet, telewerken, e-leren). Eind 2004 vulden 547 bedrijfsleiders en managers de on-line-enquête in.


De publieke website blijkt het populairste e-product te zijn en het intranet binnen de organisatie is ook wijdverspreid: 53% van de bedrijven werkt ermee. Klantgerichte e-businesstechnologieën kennen een opmars: een ruime minderheid van de bedrijven in België paste in 2004 e-mail-marketing (39%) en een extranet voor klanten (32%) toe. Samenwerking met leveranciers verloopt minder vaak langs de digitale snelweg: extranet (27%), e-invoicing (21%) en e-inkoop (17%) zijn nog niet ingeburgerd. Het zijn vooral grote bedrijven die met hun leveranciers elektronisch communiceren.


Succesfactoren zijn vooral het intranet, e-mail-marketing en e-leren. Dat succes uit zich veeleer in een hoger innovatievermogen (bij 20% van de respondenten) en in een sterkere concurrentiepositie (18%) dan in een stijging van de verkoopcijfers (9%). Interne toepassingen als e-leren en telewerk hebben groeiperspectieven. De ondernemingen zijn er tevreden over, maar nog te weinig maken er gebruik van. Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO, breekt een lans voor e-business: “Amper 15% van het management beschouwt e-business als dé prioriteit. Het VBO wil de bedrijfsleiders wijzen op het bestaan van zijn e-Task Force en van initiatieven zoals het PC-privéplan. Bedrijven die dankzij ICT-toepassingen efficiënter werken, zorgen voor economische groei.”


Een doorgedreven gebruik van e-business heeft volgens de enquête een positieve invloed op de bedrijfsprestaties.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen