< Terug naar overzicht

Bedrijven met meer dan 10 werknemers besteden bijna 1,9 procent van loonkosten aan vorming

De ondernemingen met meer dan 10 werknemers hebben 1,88 procent van de personeelskosten geïnvesteerd in vorming en opleiding. Daarmee komen ze tijdens de crisis zeer dicht in de buurt van de doelstelling van 1,9 procent die was afgesproken onder de sociale partners.

In het jaarlijks rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) staan niet alleen de cijfers over de concurrentiekracht van de Belgische economie. Ook de meest recente cijfers over innovatie en de vormingsinspanningen van de ondernemingen staan er te lezen.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling blijken alvast gestegen van 1,9 procent in 2007 naar 1,92 procent van het bbp in 2008. In Duitsland was de toename groter, terwijl Frankrijk en Nederland een daling registreerden.

De investeringen in vorming en opleiding kwamen in 2008 uit op 1,68 procent van de loonkosten. Dat is 0,11 procent hoger dan het voorlopige cijfer voor 2008 uit het rapport van de CRB van verleden jaar. Voor de ondernemingen met meer dan 10 werknemers (ofwel dezelfde referentiegroep waaruit ook de doelstelling van 1,9 procent is afgeleid) bedroeg dit cijfer zelfs 1,88 procent.

Voor 2009 bedragen de voorlopige cijfers respectievelijk 1,59 procent en 1,78 procent voor de ondernemingen met meer dan 10 werknemers.

Pieter Timmermans, bestuurder-directeur generaal bij het VBO: “Indien we rekening houden met het feit dat het voorlopig cijfer voor 2009, net als verleden jaar, mogelijk nog opwaarts zal worden bijgesteld, dan kunnen we vaststellen dat de vormingsinspanningen van de ondernemingen, net als de investeringen in onderzoek en ontwikkeling, goed hebben stand gehouden tijdens de crisis. Voor de ondernemingen met meer dan 10 werknemers ligt het voorlopig cijfer zelfs zeer dicht bij de doelstelling van 1,9 procent die de sociale partners in het verleden zijn overeengekomen.”

Bron: VBO

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen