< Terug naar overzicht

Bedrijven houden vakkrachten ook als er te weinig werk is

Eén op de zeven Nederlandse bedrijven probeert vakkrachten in diens te houden wanneer er te weinig werk is door de economische crisis. Dat blijkt uit verklaringen van de minister van Sociale Zaken in Nederland.

Vooral in de banken, bouw en industrie worden de vakmensen bij voorkeur gehouden, ook tijdens de economische crisis. Bij middelgrote en grote ondernemingen wordt nagenoeg een kwart van het personeel in dienst gehouden als er onvoldoende werk.

Twee keer nadenken


De cijfers werden bekendgemaakt door Hein Donner, minister van Sociale Zaken in de ontslagnemende Nederlandse regering. Tijdens een gastcollege aan de Universiteit van Tilburg zei hij de werkgevers die voor de crisis moeilijk geschikte medewerkers vonden, nu wel twee keer nadenken voor ze iemand aan de deur zetten. Zij beseffen blijkbaar ook dat de vergrijzing sowieso hard zal toeslaan op de arbeidsmarkt.

Deeltijd en andere steunformules


Zowat 4 procent van de bedrijven die het personeel houden maakt wel gebruik van deeltijdse formules. Vooral grotere bedrijven doen een beroep op overheidssteun, waarmee ze met behulp van werkloosheidsuitkeringen het personeel tijdens de economische crisis minder kunnen laten werken.
Dat percentage valt zeer laag uit. Minister Donner wijt dat aan de voorwaarde dat werkgevers die de steun aanvragen ook ‘een reële verwachting van een snel herstel’ moeten garanderen.
De Nederlandse variant van ‘crisistijdskrediet’ loopt af op 1 april, maar de maatregel zou verlengd kunnen worden.

Bron: P&O Actueel

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen