< Terug naar overzicht

Bedrijven geven wél veel opleiding

De bedrijven halen lang niet de afgesproken doelstelling om 1,9 procent van de personeelskosten te investeren in vorming en opleiding voor hun medewerkers. Pieter Timmermans van het VBO merkt op dat de praktijk er heel anders uitziet dan de cijfers laten uitschijnen. En voegt er een oproep aan bedrijven aan toe.

In 2008 hebben de Belgische ondernemingen 1,5 miljard euro geïnvesteerd in vorming en opleiding van hun werknemers. Dat komt neer op 1,6 procent van de personeelskosten. Dat is weliswaar nog niet de met de sociale partners afgesproken 1,9 procent, maar daar staan wel enkele belangrijke nuanceringen en correcties tegenover. Althans, dat vindt Pieter Timmermans, bestuurder-directeur-generaal van werkgeverskoepel VBO.

Allereerst merkt Timmermans op dat het geïnvesteerde bedrag een forse inspanning betekent in volle economische crisis. Ten tweede legt hij uit dat de heisa over de cijfers vertekend wordt door de meetmethode. De cijfers worden gehaald uit de sociale balans. Maar slechts 16 procent van de ondernemingen vult het opleidingsluik van de sociale balans in.

Gevolg: er wordt dan maar vanuit gegaan dat al die andere ondernemingen geen cent besteden aan vorming en opleiding. Bovendien zouden de opleidingen voor uitzendwerkers niet nauwkeurig of zelfs niet geregistreerd worden.

Timmermans roept dan ook alle werkgevers op om de sociale balans volledig in te vullen, ook de werkgevers met minder dan tien werknemers.

Bron: Forward, tijdschrift van het VBO

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen