< Terug naar overzicht

Bedrijfswagens worden kleiner

Meer dan de helft (53 procent) van de werkgevers en hun medewerkers betalen nu gemiddeld meer voor het gebruik van een bedrijfswagen. Ook al neemt een kwart van de kmo’s compenserende maatregelen.

Dat blijkt uit een bevraging van Unizo en Federauto. Heel wat bedrijven passen hun koopgedrag aan en kiezen voor kleinere wagens. De ondernemersorganisatie verwacht dan ook een mindere opbrengst voor de staatskas, waardoor de verhoging van de lasten op bedrijfswagens aanzienlijk minder oplevert voor de overheid en bovendien de sector en de economische groei afremt.

“De maatregel is niet doordacht, werd zonder overgang ingevoerd en mist doel doordat velen proberen te ontsnappen”, zegt Unizo. Sinds 1 januari 2012 worden bedrijfswagens die ook voor privéverplaatsingen worden gebruikt anders belast. Tot vorig jaar hing het 'voordeel van alle aard' af van de afstand tussen de woonst en de werkplek en de CO2-uitstoot van de wagen. De nieuwe regeling baseert zich op de een nieuwe component: de cataloguswaarde. Daardoor worden vooral duurdere wagens en bedrijfsleiders getroffen.

Compenserende maatregelen


Uit de cijfers blijkt verder dat bijna driekwart van de ondernemers geen extra maatregelen heeft genomen om de belastingverhoging te compenseren. Zij betalen dus meer op hun bedrijfswagens. 26,6 procent van de ondernemers nam wel maatregelen. Iets minder dan de helft daarvan, 44,7 procent, koos voor kleinere en goedkopere wagens.

Andere maatregelen zijn de verhoging van het loon van de werknemers en de aanschaf van een milieuvriendelijkere wagen. Een kwart van degenen die maatregelen namen, dumpte zijn bedrijfswagen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen