< Terug naar overzicht

Bedrijfsleiders wachten niet op wetgeving en verbieden alcohol op werkvloer

In tegenstelling tot de regels inzake roken op het werk, heeft de werkgever de keuze om al dan niet zelf een reglement op te stellen op het vlak van alcoholgebruik. Doet hij dat of doet hij het niet?

Arista, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming van HDP Diensten voor Ondernemers vroeg zich af of werkgevers regels inzake alcoholgebruik op het werk instellen en hield een online enquête bij 1201 werknemers.

In meer dan de helft van de betrokken ondernemingen bestaan er regels op het vlak van alcoholgebruik op het werk. Nieuwe werknemers worden er vooral mondeling van op de hoogte gebracht en in de helft van de gevallen zijn de regels. Werknemers en werkgevers zijn het erover eens dat de invoering van een reglement nuttig is. Van de bedrijfsleiders ziet 63% het nut in van een reglement en 77% van de werknemers vindt het nodig regels op te stellen.

Meer dan de helft van de Belgische bedrijfsleiders verbiedt het gebruik van alcohol tijdens de werkuren. De helft van de ondervraagde werkgevers zou een werknemer die drinkt tijdens de werkuren onmiddellijk ontslaan. Meer dan de helft staat het gebruik van alcohol wel toe om een vertrek te vieren (55%) en op personeelsfeesten (65%). Juist deze twee gelegenheden worden vermeld door de werknemers die toegeven al eens te diep in het glas te hebben gekeken op het werk. Er zijn weinig ondernemingen die alcoholische dranken ter beschikking stellen van het personeel of waar het personeel zelf alcoholische dranken mag meebrengen (respectievelijk 4% en 5%).

Ook de werknemers zelf vinden dat alcoholgebruik op het werk niet kan. De meerderheid van hen (71%) vindt niet dat een aperitiefje of biertje tijdens de werkuren af en toe moet kunnen. Bij de werkgevers ligt dat percentage nog hoger (81%).

Bijna 40% van de bedrijfsleiders en 44% van de werknemers werd reeds geconfronteerd met een dronken werknemer op het werk. Werknemers (91%) en werkgevers (95%) zijn het erover eens dat een dronken werknemer de sfeer binnen het team verziekt. Van de werkgevers die nooit te kampen hadden met een dronken medewerker, heeft 45% toch een reglement. Van de werkgevers die al wel te kampen kregen met dit probleem, heeft 68% een dergelijk reglement.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen