< Terug naar overzicht

Bedrijfsleiders en HR-directeurs vinden sociaal overleg belangrijk

Meer dan de helft van de bedrijfsleiders en HR-directeurs is gewonnen voor een ondernemingsraad. Ten aanzien van de installatie van een vakbondsafvaardiging is men dan weer minder positief. Sociale verkiezingen worden positief onthaald, al zou de procedure flink ingekort mogen worden.

Dat zijn de opvallendste conclusies van een enquête van de HR-dienstengroep Acerta. De studie is het vervolg van een eerdere enquête rond sociaal overleg op ondernemingsvlak in 2007. Acerta peilde toen bij ruim 250 bedrijfsleiders en HR-directeurs naar de concrete invulling van en ervaring met sociaal overleg. De studie legt enkele belangrijke trendbreuken bloot.

Vakbondsafvaardiging


Het valt op dat het vandaag minder vanzelfsprekend is om een vakbondsafvaardiging te hebben. In 2007 ging de aanstelling van een vakbondsafvaardiging en de verkiezing van een comité hand in hand (97 procent). Anno 2011 is dit niet meer het geval. In meer dan 20 procent van de ondernemingen met comité is geen vakbondsafvaardiging actief.

Grotere ondernemingen (tot 250 werknemers) zouden ook minder snel tot de oprichting ervan overgaan als ze daartoe niet verplicht waren. In vergelijking met 2007 staat ook de HR-directeur minder positief tegenover de vakbondsafvaardiging. Bij een meerderheid van de ondernemingen is de rol van de vakbondssecretaris of –vrijgestelde beperkt.

Ruime aandacht voor ondernemingsraad


Meer dan de helft (60 procent) van de ondervraagde bedrijfsleiders en HR-directeurs is voorstander van een ondernemingsraad. Ondernemingen met minder dan 100 werknemers kijken negatiever naar een ondernemingsraad. Sinds 2007 zijn ook bedrijven met 100 tot 250 werknemers terughoudender tegenover de oprichting van een ondernemingsraad.

Bedrijven spenderen ook meer tijd aan overleg met de ondernemingsraad. In 2007 volstonden vier tot acht vergaderingen per jaar aldus bedrijfsleiders en HR. Vandaag vindt 70 procent van de ondervraagden minstens tien vergaderingen per jaar zinvol. Een verklaring hiervoor is dat bij meer dan de helft van de bedrijven ook thema’s op de agenda staan die niet tot de bevoegdheid van de ondernemingsraad behoren.

Opvallend is dat bedrijfsleiders nu meer investeren in de werking van de ondernemingsraad. In ruim 60 procent van de bedrijven zit de bedrijfsleider zelf de ondernemingsraad voor.

Rechtstreeks overleg met werknemers


Ruim 70 procent van de werkgevers vindt het belangrijk om rechtstreeks en op een gestructureerde manier te communiceren met de werknemers over materies die behoren tot de bevoegdheid van de ondernemingsraad. Dat is een daling met 10 procent in vergelijking met 2007.

Voor ondernemingen met minder dan 250 werknemers blijven de personeelsvergaderingen en het bedrijfsblad het meest gebruikte medium. Bijna de helft van de ondernemingen heeft een apart gestructureerd overleg met de werknemers. Ook kleine ondernemingen scoren op dit vlak sterk. Vooral de bedienden en kaderleden worden in het overleg betrokken.

Tot slot vindt 80 procent van de werkgevers sociale verkiezingen een goede manier om de werknemersafvaardiging aan te stellen. Ook het ritme van vier jaar is ideaal. Alleen zou de verkiezingsprocedure korter mogen. 40 procent van de HR-directeurs dat 75 dagen in plaats van 150 dagen voldoende is. Volgens een derde van de bedrijfsleiders is 30 dagen haalbaar.

Bron: Acerta

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen