< Terug naar overzicht

Bedrijfsfraude: in 55% van de gevallen gepleegd door managers

De adviseur Ernst & Young presenteerde vorige week zijn achtste tweejaarlijkse internationaal fraude-onderzoek. De enquête werd gevoerd bij 400 bedrijven. Daarvan had bijna de helft te maken met minstens één belangrijk fraudegeval in het voorbije jaar. Het bedrog werd in 85% van de gevallen gepleegd door eigen werknemers. Managers zijn blijkbaar de juiste personen op de juiste plaats: zij zijn verantwoordelijk voor 55% van de oplichterij. Wat nog erger is: hun aandeel in de bedrijfsfraude is gestegen. Volgens eerdere enquêtes waren ze verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de gevallen.

Uit de artikelen die Reuters sinds tien jaar publiceert over fraudegevallen, leidt Ernst & Young (E&Y) af dat de frequentie meer dan verdubbelde tot 90.000 gerapporteerde gevallen per jaar. Dit zou slechts het topje van de ijsberg betekenen omdat, nog steeds volgens E&Y, slechts 20% van de gevallen publiek gemaakt wordt.
Volgens de respondenten moeten vooral interne controles zorgen voor preventie en detectie van bedrog. Van externe audits verwachten ze veel minder heil. Ze schatten het toeval zelfs nog hoger in als instrument om fraude op te sporen dan externe audits.
Interne controle lijkt het nuttigst bij nieuwe of pas gepromoveerde managers, omdat deze categorie verantwoordelijk zou zijn voor het overgrote deel van de fraudegevallen (en voor de zwaarste inbreuken).
Meer dan de helft van de oplichtingen waarover sprake bleven “vrij bescheiden” – lager dan 100.000 euro - meldt E&Y. Toch loopt het verlies in 13% van de gevallen op tot meer dan een miljoen.
Het rapport Fraud, The Unmanaged Risk is vrij te downloaden van www.ey.com.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen