< Terug naar overzicht

BBTK betoogt tegen ‘nieuw ontslagrecht’ voor deuren van VBO

Op 17 maart betoogt BBTK voor de deuren van het VBO. Zo protesteert de socialistische bond tegen de werkgeversvraag om de ontslagregeling drastisch te versoepelen.

Op woensdagmiddag 17 maart organiseert de socialistische bediendebond BBTK een ‘militantenbijeenkomst’ voor de gebouwen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel.

Op die manier uit de vakbond zijn ongenoegen tegen de vraag voor een nieuw ontslagrecht. De vakbond heeft het zelfs over een “gesubsidieerde miniopzeggingstermijn”. De werkgevers zouden “meer, sneller en goedkoper” willen ontslaan.

Aanleiding is nog steeds de verklaring van 25 januari van de werkgeversorganisaties ‘Laat ons ondernemen’. Daarin heeft BBTK het volgende aangekruist:

- Een opzeggingstermijn van enkele weken per 5 anciënniteitsjaren.
- Een premie zonder belastingen noch bijdragen.
- Een energieker beleid inzake de activering van de werklozen.

De bediendebond analyseert en ziet deze gevolgen:

- Meer, sneller en goedkoper ontslaan.
- Voor de bedienden wordt de duur van de opzeggingstermijn gedeeld door 4 of 5 (zelfs door 6 bij een vergelijking met de formule-Claeys).
- Voor de arbeiders: terugkeer naar het wettelijk minimum.
- Enorme lasten voor de sociale zekerheid. In vergelijking met het huidige systeem, zou dit project een ‘subsidiëring’ door de collectiviteit vereisen van meer dan 20.000 euro voor het ontslag van een ‘gemiddelde’ bediende.
- Ontslagen werknemers worden door de RVA ‘geactiveerd’ om gelijk welke slechter betaalde of zware baan te aanvaarden.

BBTK besluit: “Enkel de opzeggingstermijn van bedienden verplicht de bedrijven ertoe om echte alternatieven te zoeken alvorens tot ontslag over te gaan. De sociale zekerheid de ontslagen doen betalen, is een onaanvaardbare hold-up.”

Bron: De Standaard, website BBTK (www.bbtk.org)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen