< Terug naar overzicht

Arbeidsomstandigheden in Europa: werknemers redelijk tevreden

De eerste resultaten van de vierde Europese arbeidsomstandighedenenquête tonen aan dat de werknemers in Europa tevreden zijn over hun arbeidsomstandigheden, voornamelijk inzake werkzekerheid, een positieve werkomgeving, de leermogelijkheden en de persoonlijke ontwikkeling. Er treden wel variaties op naargelang de lidstaten, de sectoren, het geslacht en de leeftijd.

Werknemers zien werk steeds minder als een risico voor hun veiligheid en gezondheid. In 1991 voelde 31% nog een risico aan, in 2005 was dit percentage gedaald tot 27. De perceptie van werknemers uit het oude Europa van de 15 lidstaten (25%) en deze van de werkers uit de nieuwe lidstaten (40%) is verschillend. De realiteit waarschijnlijk ook.

Een meerderheid van de Europese werknemers vindt dat het werk interessant is en leermogelijkheden biedt. Toch blijkt de toegang tot opleiding niet toegenomen te zijn, zeker niet voor oudere werknemers, wat wijst op een trage groei in de initiatieven voor levenslang leren. Ook op dit punt is de kloof tussen oude en nieuwe lidstaten diep.

Positief voor de tien nieuwe lidstaten is dat daar het aandeel vrouwelijke managers hoger ligt dan in het oude Europa van de 15 lidstaten (29% versus 24%).

Voorts is het verschil in lonen en wedden tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk gebleven. Wetende dat ongeveer de helft van alle vrouwen in het Europa van de 25 stevig vastzit in het laagste derde deel van de algemene inkomenschaal.

Ongeveer vier op vijf werknemers zegt tevreden te zijn over het evenwicht tussen het werk en privé. Toch is 44% van de werknemers met lange werkdagen (meer dan 48 uur per week) niet tevreden over het evenwicht. Vooral de werkende vaders trekken aan de alarmbel.

De normale werktijden zijn overigens nog steeds de norm voor de meerderheid van de Europese werknemers. Zij werken vijf dagen en 40 uren per week. Meer dan 55% van alle werknemers werkt elke dag opnieuw hetzelfde aantal uren en meer dan 70% werkt steeds hetzelfde aantal dagen per week. Het aandeel van werknemers met atypische werktijden (nacht- of weekendwerk) is licht gedaald sinds 1995.

De enquêtes van de Europese Stichting ter verbetering van de levens- en de arbeidsomstandigheden worden vijfjaarlijks uitgevoerd. Aan deze vierde editie namen 30.000 werknemers uit 31 landen deel.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen