< Terug naar overzicht

Arbeidsmobiliteit in Europa aanzienlijk gestegen

Het Europees netwerk voor werkzoekenden EURES helpt jaarlijks 150.000 werkzoekenden aan een nieuwe baan. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een baan in een ander EU-land: het aantal werkzoekenden dat zich op het EURES-portal heeft ingeschreven, is toegenomen van 175.000 in 2007 tot 1,1 miljoen in 2013. De Europese Commissie wil het netwerk nog versterken.

EURES, opgericht in 1993, is een samenwerkingsnetwerk van de Europese Commissie, de diensten voor arbeidsbemiddeling van de EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, en andere partnerorganisaties. Via het netwerk worden gegevens over vacatures en werkzoekenden in de hele Europese Unie uitgewisseld. Het netwerk beschikt over 850 adviseurs en de portalsite geeft toegang tot 1,4 miljoen vacatures en 1,1 miljoen cv’s.

László Andor, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie, wil het EURES-netwerk efficiënter en transparanter maken. Het aantal vacatures op het netwerk moet omhoog en het moet makkelijker worden om een baan te vinden.

Op de website zullen daarom ook vacatures uit de hele EU gepost worden van commerciële arbeidsbemiddelaars. Daarnaast worden vacatures ook automatisch gelinkt aan de beschikbare cv’s. Ook de dienstverlening wordt uitgebreid.

Extra ondersteuning van sollicitanten en werkgevers moet de drempel verlagen om in het buitenland aan de slag te gaan. Er komt een betere uitwisseling van informatie tussen de lidstaten over tekorten en overschotten op de nationale arbeidsmarkt. Uit de Europese vacaturemonitor blijkt dat ondanks de hoge werkloosheid in Europa, in het eerste kwartaal van 2013 nog 2 miljoen vacatures openstonden. Elke werkzoekende en werkgever in de EU krijgt basisinformatie over de EU-arbeidsmarkt en EURES.

Ongeveer 7,5 miljoen Europeanen, slechts 3,1% van de totale beroepsbevolking, werken momenteel in een ander EU-land. Elk jaar verhuizen in de EU ongeveer 700.000 mensen voor werk naar een ander EU-land. Procentueel (0,29%) is dat veel minder dan in Australië (1,5% tussen 8 staten) of de VS (2,4% tussen 50 staten).

Toch is de mobiliteit in Europa in de afgelopen jaren fors gestegen. Sinds 2005 is het aantal EU-werknemers dat in een ander lidstaat actief is, opgelopen tot 4,7 miljoen. Ook zijn er steeds meer mensen op zoek naar een baan in een ander EU-land: het aantal werkzoekenden dat zich op het EURES-portal heeft ingeschreven, is toegenomen van 175.000 in 2007 tot liefst 1,1 miljoen in 2013.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen