< Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt blaast warm en koud

Sinds 1 september 2011 zijn er 2500 jobs verloren gegaan in ons land. De vertraging van de economische groei laat zich ook voelen op de arbeidsmarkt. Anderzijds geraken vele duizenden vacatures niet ingevuld. De krapte op de arbeidsmarkt is een structureel probleem geworden.

De arbeidsmarkt zendt tegenstrijdige signalen uit. De conjunctuurindicator toont dat werkgevers steeds pessimistischer worden over de evolutie van de tewerkstelling in hun bedrijven.

De VDAB ontvangt nog steeds meer vacatures dan vorig jaar en ook het aantal werkzoekenden blijft dalen. Maar het tempo begint stilaan te haperen. De economische groei verslapt en er worden dus minder jobs gecreëerd. Meer en meer bedrijven zullen banen schrappen. De voorbije zes weken zijn er al 2500 jobs gesneuveld in ons land.

Anderzijds geraken vacatures maar niet ingevuld. Eén bedrijf op de negen kampte in juli met een tekort aan geschoold personeel. In Vlaanderen zijn er per vacature 3,5 werklozen, in Wallonië ruim 30 en in Brussel zelfs bijna 40. Dat blijkt uit een analyse van KBC.

De studiedienst van de bank ziet hiervoor verschillende verklaringen. Door het stelsel van tijdelijke werkloosheid kunnen bedrijven hun personeel ook in tijden van crisis in dienst houden. Dat zorgt er echter ook voor dat arbeiders en bedienden vaak blijven 'hangen' in sectoren of bedrijven die maar langzaam uit de crisis groeien. Dat verhindert dat ze overstappen naar meer toekomstgerichte en/of meer productieve ondernemingen.

Daarnaast krijgt de krapte op de arbeidsmarkt een structureel karakter. Op het dieptepunt van de crisis telde de VDAB in Vlaanderen nog 194 knelpuntberoepen. Die krapte is vooral het gevolg van de vergrijzing, gekoppeld aan de korte carrières. Belgen stappen nog steeds een stuk jonger uit de arbeidsmarkt dan arbeiders en bedienden in de meeste andere Europese landen. In Vlaanderen is de natuurlijke uitstroom op de arbeidsmarkt al sinds vorig jaar groter dan de instroom.

Een bijkomend probleem is dat heel wat werklozen niet over de juiste kwalificaties beschikken om op de arbeidsmarkt aan hun trekken te komen, gekoppeld aan werkloosheidsvallen, waardoor het financieel vaak nauwelijks minder aantrekkelijk is om gewoon werkloos te blijven.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen