< Terug naar overzicht

Aprilmaand piek voor werklozen- en faillissementsaantallen

De voorbije maand werden er 188.906 werkzoekenden geregistreerd in Vlaanderen. Dat is 18,4 procent of 29.294 meer dan in april vorig jaar. De aprilmaand zag ook nooit eerder zoveel faillissementen.

Meer werkloze mannen en jongeren


De Vlaamse werkloosheidsgraad (verhouding tussen werkzoekenden en de hele beroepsbevolking) bedraagt nu 6,59 procent.
Vooral de mannen worden getroffen door de crisis, omdat zij meer in conjunctuurgevoelige sectoren werken. Vlaanderen telt bijna 100.000 (99.180) mannelijke werklozen, een stijging met bijna 30 procent op één jaar tijd.
Bij de vrouwen is de toename minder groot: plus 7,7 procent tot 89.726.
De recessie treft daarnaast ook vooral de jongeren. Bedrijven aarzelen immers om aan te werven en jongeren zijn ook meer actief als uitzendkracht of in een tijdelijk statuut, en zodoende kwetsbaarder bij herstructureringen.
Het aantal min-25-jarigen zonder job steeg het voorbije jaar met 35,5 procent tot 37.742. Bij het aantal jongeren in wachttijd was er een toename met 43,4 procent tot meer dan 10.000.

Nooit eerder zoveel faillissementen


In de voorbije maand april gingen er 804 bedrijven over de kop, zo suggereren cijfers van onderzoeksbureau Graydon. Daarmee is de voorbije maand de zwaarste aprilmaand ooit.
April 2009 telde 12,13 procent meer faillissementen dan april 2008, wat toen ook al een aprilrecord was.
“Over de eerste vier maanden van dit jaar tellen we nu 3374 faillissementen, een stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar met 23,09 procent”, klinkt het bij Graydon.
De faillissementenstijging is zaak van alle sectoren. Binnen de wereld van de zakelijke dienstverlening zijn er van januari tot einde april zelfs de helft méér faillissementen dan verleden jaar. De bouwnijverheid telt 29 procent meer bedrijven die over de kop gingen, de transportsector kende een stijging met 28,8 procent. Zowel binnen de horeca als binnen de sector van de groothandelaars werden bijna 21 procent meer faillissmenten genoteerd dan verleden jaar.

Bron: De Tijd, Graydon, persbericht Vlaams minister van Werk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen