< Terug naar overzicht

Anoniem solliciteren maakt geen verschil

Bij het selecteren van cv’s voor een job maakt het niet uit of er anoniem gesolliciteerd wordt. Zowel autochtonen als allochtonen worden hetzelfde beoordeeld, of het cv nu geanonimiseerd is of niet. Dit blijkt uit een praktijkproef van een Nederlands uitzendbureau.

In juni 2007 kondigde Manpower Nederland aan om anoniem solliciteren te proberen. Uit onderzoek bleek immers dat bijna acht op de tien werkzoekenden (78%) geloven dat het helpt iedereen een eerlijker kans te bieden op een baan. Bij allochtonen was dat 81% en bij jongeren onder de 25 zelfs 86%. Vier op de tien werkgevers bleken ook positief over anoniem solliciteren en meer dan een kwart (29%) dacht het zelf in de organisatie te kunnen gebruiken. Verder waren er positieve ervaringen met een experiment van de gemeente Nijmegen.

Genoeg redenen om anoniem solliciteren eens uit te proberen. Het uitzendbureau liet een half jaar lang sollicitaties via internet voor de functie van consultant of vestigingsmanager dubbel beoordelen. Voor de ene lezer waren naam, geslacht, leeftijd, geboorteplaats en huwelijkse staat onzichtbaar gemaakt en voor de ander niet. Uit de proef met 761 sollicitaties blijkt dat autochtonen en allochtonen hetzelfde worden beoordeeld.

In de proef van Manpower hadden 96 van de 761 sollicitanten een niet-westerse achtergrond. Volgens het uitzendbureau moesten opvallend veel van hen, circa 47%, worden afgewezen op meer dan één grond, bijvoorbeeld wegens te weinig commerciële ervaring en aansluiting met de functie. Onder de kandidaten met een Nederlandse of andere westerse achtergrond was dat maar voor 26% het geval.

De uitzendgroep heeft twintig van de sollicitanten uit de proef aangenomen; een persoon met een niet-westerse achtergrond en negentien Nederlanders. Op grond van de resultaten van de praktijkproef heeft het uitzendbureau besloten niet door te gaan met anoniem solliciteren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen