< Terug naar overzicht

Anders Aspling nieuwe decaan Vlerick Leuven Gent Management School

De Zweedse professor Anders Aspling wordt de nieuwe decaan van De Vlerick Leuven Gent Management School. Hij volgt deze zomer Roland Van Dierdonck op, die bijna tien jaar aan het hoofd van de school staat.

Professor Van Dierdonck (60) is de decaan die de krachten van de Universiteit Gent en de KU Leuven bundelde voor een autonome business school met twee campussen. Hij leidde De Vlerick Leuven Gent Management School naar drie accreditaties en een topplaats in de Europese ranglijsten, naar een derde campus in Sint-Petersburg en een groeiende internationale reputatie. Vanaf het volgend academiejaar is het aan Anders Aspling (57) om de wind in de zeilen te houden.
Aspling heeft een indrukwekkend academisch cv en een gedegen bedrijfservaring. Hij voltooide een opleiding Business Administration aan de Stockholm School of Economics. Zijn doctoraatsverhandeling over de Zweedse arbeidswetgeving behoorde in 1980 tot de beste van deze school. Een jaar later werd hem hiervoor een plaats als professor aan de University of Western Australia aangeboden, maar hij verkoos de functie van HR-manager bij SIAB, één van de grootste bouw- en vastgoedbedrijven in Zweden met een omzet van meer dan 1 miljard euro en ongeveer 10.000 medewerkers. Hij bracht het er tot senior vice president. Vijf jaar later werd hij voorzitter van het IFL (Swedish Institute of Management). Tijdens zijn zevenjarig mandaat verdubbelde hij de omvang van het instituut tot 50 docenten, 60 medewerkers en een omzet van meer dan 15 miljoen euro.
Sinds 1996 is Aspling ook bestuurslid van de European Foundation of Management Development (EFMD). Vandaag is hij senior associate van het MIL Institute (een andere Zweedse business school) waar hij managementopleidingen ontwikkelt en leidt en is hij ook partner van de Foresight Group, een Zweeds internationaal netwerk van consultants dat de nadruk legt op ondernemerschap. De jongste jaren was hij vooral betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van het Globally Responsible Leadership Initiative, een samenwerkingsverband tussen EFMD en het Global Compact-project van de Verenigde Naties, dat erover wil waken dat de volgende generatie bedrijfsleiders verantwoord zal ondernemen.
Zegt Aspling “Toekomstige leiders moeten weten wat er in de wereld gebeurt en niet alleen hoe ondernemingen gerund worden. Ze moeten ook belangstelling hebben voor de politiek, het milieu, voor alles wat kan bijdragen tot een globale visie. Onder jonge managers zijn er nog veel idealisten en business schools moeten dat idealisme sturen door de studenten bij te brengen hoe ze hun verantwoordelijkheid op een gezonde, duurzame manier kunnen opnemen. Het de taak van managementscholen om toekomstige managers een houding bij te brengen waarin een brede maatschappelijke belangstelling en individuele verantwoordelijkheid centraal staan.”
De nieuwe decaan ergert zich aan jonge studenten die denken dat de deuren van bedrijven zomaar opengaan zodra ze een MBA op zak hebben: “Grote bedrijven hebben met die houding de grootste moeite. Zij willen bescheiden, verantwoordelijke ondernemers. Iedereen zou moeten beseffen dat duurzaam ondernemen nog aan belang zal winnen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen