< Terug naar overzicht

Amper één op acht werkgevers is klaar voor milieuvriendelijke wagens

De Belgische staat heft sinds 1 januari 2005 belastingen op de CO_-uitstoot van bedrijfsvoertuigen die voor privé-doelen worden gebruikt. Het is dus raadzaam over te schakelen op milieuvriendelijke wagens. Uit een enquête van SD Worx blijkt dat twee op drie bedrijfsleiders hun personeel zullen proberen te overtuigen voor zo’n wagen te kiezen. Jammer genoeg is slechts 12% van hen klaar voor de invoering van de nieuwe maatregel.

De ‘milieuvriendelijke taks’ die de federale regering heft, is een forfaitaire bijdrage op basis van de CO_-uitstoot voor het privé-gebruik van bedrijfswagens en -voertuigen. Ruim 66% van de werkgevers verwacht dat deze maatregel een meerkost zal betekenen en 58% van hen zegt zowel de kostenstijging als een eventuele daling voor zijn rekening te nemen. SD Worx verwacht een kostenstijging voor de werkgever met 27,5% tot 35%. Dat is meer dan de vroegere solidariteitsbijdrage van 33%.


Liefst twee op drie werkgevers (aantal respondenten = 709) zal de werknemer proberen te overtuigen een wagen met lage CO_-uitstoot te kiezen, hoewel dat voor 42% geen prioriteit is. Veranderingen van wagens vergen ook wijzigingen in de car policies. Toch maakt dat de bereidwilligheid om over te schakelen niet minder groot. Het is daarom verbazingwekkend dat zo weinig ondernemingen klaar zijn om in te spelen op de nieuwe wet. Amper 12% zegt dat alles hiervoor op punt staat, nog eens 18% heeft acties gepland. Vooral grote bedrijven (meer dan 500 werknemers) met veel voertuigen in een geautomatiseerd wagenpark zijn het best voorbereid.


Bedrijven die een meerkost verwachten of die de voorbije twee jaar aan een sociale controle onderworpen waren, reageren alerter dan andere. In Brussel is men beter bij de pinken dan in Wallonië en Vlaanderen. Aan de enquête namen 709 ondernemingen deel, waarvan 523 uit Vlaanderen, 126 uit Brussel en 54 uit Wallonië.In HR Square nr. 20 gaan we uitgebreid in op de problematiek van de bedrijfsvoertuigen, in het perspectief van de nieuwe wetgeving.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen