< Terug naar overzicht

Amper 21% van ondernemingen maakt stressaudits

Bedrijfsleiders en HR-managers zijn zich ervan bewust dat stress binnen de onderneming courant is en kwalijke gevolgen heeft. Toch ondernemen ze zelden concrete actie om die stress op te meten, laat staan te bestrijden. “Velen vrezen een blik vol wormen open te trekken”, luidt de verklaring. Amper 21% van de ondernemingen die deelnamen aan een Britse enquête onderzoekt of er stress is bij het personeel. Slechts één op vijf van hen verbindt ook maatregelen aan deze audit.

De jongste online survey van het vaktijdschrift Human Resources ging over stress en kende een recordbereik. Dat zegt veel over de interesse voor de problematiek, maar het is vooral een indicatie van wat verder uit het onderzoek blijkt: de meeste werkgevers weten niet hoe ze het probleem moeten aanpakken.


In meer dan vier op vijf bedrijven (79%) wordt geen intern onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van stress. Van de ondernemingen die er wel toe overgaan, zoekt slechts 18% naar oplossingen. Terwijl 70% van de respondenten (bedrijfsleiders en HR-verantwoordelijken) beweert dat ze de vroege signalen van stress bij het personeel herkennen, geeft tegelijk 80% toe dat de lijnmanagers geen enkele vorm van training krijgen om stress op de werkvloer te bekampen.


Stressmanagement blijkt voor de meeste leidinggevenden compleet nieuw. Het thema komt niet aan bod op de business school en op het werk is er evenmin ruimte voor. Het is soms ook onduidelijk welke afdeling verantwoordelijk is voor de bestrijding van stress. Is dat een taak voor HR, voor de afdeling veiligheid of voor een andere afdeling? De meeste bedrijven blijken ook uit angst de ogen dicht te knijpen. “Ze vrezen dat ze een blik vol wormen opentrekken. Ze staan er niet om te springen om voor iedereen de vuile was buiten te hangen”, commentariëren de onderzoekers.


Een andere oorzaak voor een gebrek aan actie is ironisch genoeg ‘stress’. Er is geen tijd om stress aan te pakken. Er is te veel stress om er tijd voor vrij te maken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen