< Terug naar overzicht

Allochtonen nog steeds gediscrimineerd op de Vlaamse arbeidsmarkt

Turkse pasafgestudeerden moeten dubbel zoveel solliciteren voor niet-knelpuntberoepen alvorens uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek. Bij knelpuntberoepen is er geen verschil tussen allochtone en autochtone starters.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Gent. Om discriminatie zuiver te identificeren, zetten de onderzoekers een correspondentietest op waarbij 376 paren van fictieve sollicitaties werden uitgestuurd naar bestaande Vlaamse vacatures voor startbanen. De namen van de kandidaten waren de enige wezenlijke verschillen tussen deze paren. De ene kandidaat kreeg een typisch Vlaamse naam mee en de andere een Turkse.

Om even vaak uitgenodigd te worden voor een jobgesprek dienen Turkse schoolverlaters de helft meer sollicitaties uit te sturen dan Vlaamse jongeren. Deze mate van discriminatie is hoger dan degene die in de Diversiteitsbarometer Werk werd gepubliceerd voor Turkse jobkandidaten met werkervaring.

Knelpuntberoepen


Werkgevers discrimineren enkel als de arbeidsmarkt er ruimte voor laat. Discriminatie treedt vooral op voor niet-knelpuntberoepen. Laaggeschoolden ervaren dan nog meer discriminatie. Als de fictieve jobkandidaten solliciteren voor een knelpuntfunctie, is er geen sprake van ongelijke behandeling.

“Omdat werkgevers vacatures voor knelpuntberoepen moeilijk kunnen invullen, zetten ze hun voorkeur voor autochtone kandidaten even opzij om zo de kosten van niet-vervulde vacatures te vermijden. Voor niet-knelpuntberoepen zijn er daarentegen voldoende kandidaten. In dat geval kost het voor de werkgevers bijgevolg niets als ze hun voorkeuren laten spelen en het nalaten om allochtone kandidaten uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek”, verklaren de onderzoekers.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen