< Terug naar overzicht

Algemene werkloosheid daalt, maar langdurige werkloosheid stijgt

Voor de tweede maand op rij sinds de crisis zien we een effectieve daling van de werkloosheidscijfers in Vlaanderen. In oktober is het aantal werkzoekenden ten opzichte van oktober 2009 gedaald met 1,6 procent. Toch zijn er ook onrustwekkende tendensen: het aantal langdurig werklozen neemt toe en ook in de kansengroepen gaat het de verkeerde kant op.

Het totaal aantal Vlaamse werkzoekenden bedraagt nu 203.555 (-3348). Vorig jaar in september lag dat aantal nog op 206.903. Nog 6,99 procent van de Vlaamse beroepsbevolking is momenteel werkloos. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de VDAB.

De daling is het sterkst bij werkzoekenden met een werkloosheidsaanvraag (-4 procent) en de jongeren in wachttijd (-3,5 procent). De restgroep ‘Andere’ (werkzoekenden ten laste van OCMW’s, in het deeltijds onderwijs, personen met een arbeidshandicap en werkzoekenden zonder recht op uitkering) kent een grote stijging (+19,3 procent), die te wijten is aan de stijging van het aantal leefloners door de crisis en de migratie.

De conjuncturele ommekeer tekent zich het duidelijkst af in een daling van de korte werkloosheid (-8 procent). De langdurige werkloosheid daarentegen blijft verder stijgen, omdat een deel van de werkzoekenden al sinds de crisis zonder job zit. Dit resulteert intussen in een scherpe stijging van het aantal werkzoekenden dat 2 tot 3 jaar werkloos is (+24,6 procent), en bereikt ondertussen ook de 3 tot 4 jaar werkzoekenden (+16,2 procent).

Bij de kansengroepen stijgt vooral het aantal werkzoekende 50-plussers (+4,3 procent) en allochtonen (+5 procent).

Bron: VDAB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen