< Terug naar overzicht

Alcoholslot op bedrijfswagens

Met een alcoholslot kunt u voorkomen dat uw medewerkers onder invloed van alcohol achter het stuur kruipen van hun bedrijfswagen. Nu is dat nog wettelijk verboden, maar CD&V wil daar zo snel mogelijk verandering in brengen.

Met een alcoholslot krijgt u uw voertuig pas aan de praat na een ademtest. Het alcoholslot wordt al jaren gebruikt in Zweden, de Verenigde Staten en Canada. Daar installeren autocarbedrijven, transportfirma’s of taximaatschappijen al jaren een alcoholslot om te voorkomen dat hun personeel onder invloed van alcohol achter het stuur kruipt.

In onze contreien komen de apparaatjes nauwelijks voor door de Belgische wetgeving, zegt CD&V’er Carl Devlies. “Het staat een particulier vrij om zelf zo’n toestel in zijn wagen te plaatsen, maar bedrijven mogen dat wettelijk niet doen in voertuigen waarmee hun personeel rijdt.”

De federatie van Belgische transporteurs Febetra is voorstander van een alcoholslot. Volgens de federatie is de sector vragende partij, omdat chauffeurs controleren op privéterrein niet kan en de politie niet altijd beschikbaar is voor controles op de openbare weg. Intussen pleit Febetra wel voor een totaal alcoholverbod voor vrachtwagenchauffeurs. Zij hebben een voorbeeldfunctie te vervullen.

Volgens de woordvoerster van Febetra, Isabelle De Maegt, is het wel de vraag hoe het alcoholslot ingesteld wordt. “Als de wettelijke norm gehanteerd wordt van 0,5 promille, dan blijft je met een probleem zitten. Volgens experts is bij 0,5 promille het risico op een dodelijk ongeval immers nog altijd 2,5 groter. Wij pleiten daarom voor nultolerantie.”

Het alcoholslot gebruiken kan volgens De Maegt nu al in bedrijven. “Alleen zijn de voorwaarden zo uitgebreid en complex, dat bij mijn weten nog geen enkel bedrijf het al gebruikt, ondanks de bestaande vraag. Zo moeten bijvoorbeeld alle chauffeurs, zonder uitzondering, hun uitdrukkelijke toestemming geven.”

De Belgische auto- en tweewielerfederatie Febiac reageert veel minder enthousiast. Febiac noemt het alcoholslot een draconische maatregel die in eerste instantie aangewend moet worden bij gevallen van recidive. “In het alcoholslot schuilt potentieel, maar het is te vroeg om het te gaan veralgemenen”, zegt Joost Kaesemans van Febiac. “Waarom zouden we hier een voorlopersrol in Europa willen spelen als we op het gebied van verkeersveiligheid de middenmoot niet eens halen? Bovendien kan er nog gewerkt worden aan een effectiever systeem van controles.”

Het alcoholslot van vandaag op morgen verplichten, kan volgens Kaesemans voor technische problemen zorgen. Het zou volgens hem ook niet slim zijn om sneller te willen gaan dan Europa, “zoals het geval was met de dodehoekspiegel.”


(Bron: De Tijd, De Standaard)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen